Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 81
 İndirme 59
Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Elektronik Görsel Sözlük Geliştirme:tasarım Tabanlı Bir Araştırma
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Araştırmada, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine yönelik Elektronik Görsel Sözlük (e-GS)’ün geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Türkçe ders kitabından seçilen sözcükleri içeren bir görsel sözlüğün tasarlanması, öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda iyileştirilmesine çalışılmıştır. Araştırmanın amacına ulaşmak için, genellikle bir ürün, hizmet ya da sistemin geliştirilmesi için kullanılan ve ilke, kuram ya da eğitim uygulaması şeklinde ürün ortaya koymaya fırsat tanıyan tasarım tabanlı araştırma (TTA) yöntemi temel alınmıştır. Bu araştırmada ürün tasarımı, iyileştirme ve raporlaştırma/değerlendirme şeklinde bir tasarım tabanlı süreç izlenmiştir. Araştırma, Giresun il merkezindeki Aksu Şehit Hakan Gemici Ortaokulu 5. sınıflarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, tasarım ve iyileştirme aşamasında belirlenen temalara uygun olarak iki kez toplanmıştır. Araştırmada, e-GS ile ilgili öğrenci ve öğretmenlerin görüşleri önemli yer tutmaktadır. Tasarım tabanlı araştırma sürecinde, kullanıcıların (öğretmenlerin ve öğrencilerin) e-GS’ye ilişkin düşünceleri ve önerileri görüşme formları ile toplanmıştır. Araştırmada, Öğretmen Görüşme Formu ve Öğrenci Görüşme Formu ile toplanan veriler ise nitel tekniklerle analiz edilmiştir. e-GS ile ilgili görüşme formlarından elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, 5. sınıf öğrencilerinin e-GS’yi beğendiği ve Türkçe derslerinde kullanılmasını istediği tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciler sözlüğün diğer konular için de hazırlanmasını istemiştir. Türkçe öğretmenleri öğrencilerle aynı şekilde sözlüğün diğer dersler için de hazırlanmasını istemiştir. Ulaşılan sonuçlar, Elektronik Görsel Sözlük’ün bu hâliyle sözcük öğrenmede etkili bir öğretim teknolojisi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul Ogrenci̇leri̇ne Yoneli̇k Elektroni̇k Gorsel Sozluk Geli̇sti̇rme:tasarim Tabanli Bi̇r Arastirma
2019
Yazar:  
Özet:

The research aims to develop the Electronic Visual Dictionary (e-GS) for high school students of 5th grade. For this purpose, the design of a visual dictionary containing the words chosen from the Turkish curriculum has been tried to be improved in accordance with the students and teachers' opinions. To the purpose of the research, it is based on the design-based research (TTA) method that is commonly used for the development of a product, service or system and gives the opportunity to present the product in the form of a principle, theory or educational application. This study follows a design-based process in the form of product design, improvement and reporting/evaluation. The research was carried out in the 5th grade of Aksu Şehit Hakan Shipyard High School in Giresun. The research data has been collected twice in accordance with the topics identified in the design and improvement phase. In the research, the opinions of students and teachers about e-GS hold an important place. In the design-based research process, users (the teachers and students)’ opinions and recommendations about e-GS were gathered through interview forms. In the study, the data collected by the Teacher Interview Form and the Student Interview Form were analyzed by qualitative techniques. The data obtained from the e-GS interview forms have been analyzed by content analysis. The study found that 5th-class students liked e-GS and wanted it to be used in Turkish lessons. Students also asked the dictionary to be prepared for other subjects. Turkish teachers wanted the dictionary to be prepared for other lessons in the same way as the students. The results show that the Electronic Visual Dictionary can be used as an effective teaching technology in vocabulary learning.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.104
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini