Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 173
 İndirme 32
 Sesli Dinleme 1
GÖRME ENGELLİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR YÖNLENDİRME TASARIMI: ANKARA KIZILAY MAHALLESİ ÖRNEĞİ
2018
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Günümüzde sürekli büyüyen, gelişen ve karmaşıklaşan yapılar olan kentlerde yaşam kalitesinin korunması; düzenli bir sistem kurma zorunluluğunu ve etkili bir tasarım ihtiyacını beraberinde getirir. Özellikle hızlı nüfus artışı ile insan trafiğinin yoğun olduğu metropollerde; yönlendirme sistemleri belirli bir yere giderken ulaşım ve tanıtım açısından büyük öneme sahip grafik ögeler olup, şehir hayatının vazgeçilmez unsurlarındandır. Yönlendirme tasarımında çözümlenmesi gereken en önemli problem, herkes tarafından hızla anlaşılabilecek grafik ürünlerin oluşmasıdır. Ancak kentsel yaşam ortamlarının düzenlenmesinde engelli bireyler ve sınırlılıkları çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Tüm bireyler için büyük öneme sahip olan engelsiz bir kent ortamı, engelli bireyler söz konusu olduğunda yaşamsal bir öneme sahiptir. Engelli bireylerin özellikleri ve sınırlılıkları dikkate alınmadığında bu bireyler şehir içinde bağımsız hareket etme şansını yitirmektedir. Özellikle görme engellilerin en büyük sıkıntısı olan hareket kısıtlılığının yol açtığı yön bulma probleminden dolayı tasarlanan yönlendirme sistemlerinin engelli bireyleri de düşünerek tasarlanması ve yerleştirilmesi onlara bu konuda büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Bu araştırmada erişilebilirlik kavramı dahilinde grafik tasarımın yalnızca sıradan bireylere değil, görme engelli bireylere de yön bulma konusunda nasıl yardımcı olabileceği araştırılmış ve grafik tasarım alanında dokunsal yönlendirme tasarımının yeri ve önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Başkent Ankara’nın en merkezi ve kalabalık semtlerinden biri olan Kızılay Mahallesi örneklendirilerek görme engellilere yönelik bir dokunsal yönlendirme sistemi önerisi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Accessible Wayshowing Design For Visually-disabled People: An Example For Ankara Kizilay Neighbourhood
2018
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Today, preservation of the quality of life in cities that are constantly growing, developing and complicating constructions accompany the necessity of establishing a regular system and the need for effective design. Especially in metropols where human traffic is intense with rapid population growth; guidance systems are graphical objects that have an importance in terms of transportation and promotion when going a somewhere and they are indispensable elements of city life. The most important problem to be solved in wayfinding design is the formation of graphic products which can be understood quickly by everyone. However, disabled individuals and their limitations are often overlooked in the regulation of urban living environments. An unhindered urban environment, which has a big importance for all individuals, has a vital prescription in the case of disabled individuals. These individuals lose the chance to act independently within the city if the features and limitations of disabled individuals are not taken into account. Especially because of the problem of direction finding caused by limitation of movement, which is the biggest problem of blindness, the designing and positioning of guidance systems for disabled people would help them in this respect. In this research, it is investigated how graphic design can help not only ordinary people but visually impaired individuals to navigate in the urban areas within the concept of accessibility, and tries to emphasize the place and importance of tactile guidance design in the field of graphic design. The Kızılay neighbourhood, one of the most central and crowded districts of Ankara, is exemplified and a tactile guidance system for visually impaired people is presented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.665
Asos Journal