Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 95
 İndirme 32
Uni̇versi̇te Ogrenci̇leri̇ni̇n Ki̇si̇li̇k Ozelli̇kleri̇ne Gore Psi̇koloji̇k Yardim Alma Tutumlari
2015
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerine göre psikolojik yardım alma tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Ziraat Fakültesi’nin çeşitli bölümlerinin 1., 2., 3.ve 4.sınıflarındaki 1132 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin kişilik özelliklerini belirlemede Karancı, Dirik ve Yorulmaz (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan Eysenck Kişilik Anketi Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu, psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarını belirlemede Türküm (1997) tarafından geliştirilen ve yine Türküm tarafından (2004) revize edilen Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, verilerin dağılımının non-parametrik olduğu görüldüğünden analiz için Spearman korelasyon testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin dışadönük kişilik alt boyutunda artış gözlendikçe psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kişilik özellikleri alt boyutu olan psikotik eğilim düzeyleri azaldıkça psikolojik yardım alma düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Öğrencilerin psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları ile kişilik özellikleri alt boyutu olan nevrotik eğilimler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Son olarak öğrencilerin yalan kişilik alt boyutunda artış oldukça psikolojik yardım almaya ilişkin tutum düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

University Students’ Attitudes Toward Seeking Psychological Help According To Their Personality Traits
2015
Yazar:  
Özet:

This study examined the relationship between university students’ attitudes toward seeking psychological help with respect to their personality traits. The study was conducted with 1132 students of 1st, 2nd, 3rd and 4th grades studying at various departments at Ondokuz Mayıs University. The study used the Eysenck Personality Questionnaire-Revised Short Version, adapted into Turkish by Karancı, Dirik and Yorulmaz (2007) to identify the personal traits of students, and the Attitudes Toward Seeking Psychological Help Scale-Short Version developed (1997) and revised (2004) by Türküm to examine student’s attitudes toward seeking psychological help. The Spearman correlation coefficient was used due to the non-parametric distribution of data. The findings indicated that as students’ scores of the extraversion dimension of personality increased, so did their level of attitudes toward seeking psychological help. On the contrary, while students’ scores of the psychoticism dimension of personality decreased, their level of attitudes toward seeking psychological help increased. No statistically significant relationship was found between the neuroticism dimension of personality and their attitudes toward seeking psychological help. Finally, as students’ scores of the lie dimension of personality increased, so did their level of attitudes toward seeking psychological help.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.231
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini