Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 169
 İndirme 37
 Sesli Dinleme 1
Arsuz Çayı’ndaki (iskenderun, G Türkiye) Erozyonun Coğrafi Analizi
2013
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Genel anlamda, doğal veya jeolojik erozyon ile hızlandırılmış erozyon diye iki başlık altında incelenen toprak erozyonu yeryüzündeki toprağın her geçen gün deniz ve göl ortamlarına taşınmasına neden olmaktadır. Bu durum artan dünya nüfusuna karşılık kişi başı düşen tarım alanlarının her geçen yıl azalmaktadır. Erozyon özellikle fiziki koşullar açısından yatkınlığı olan, yağış rejiminin düzensiz olduğu ve yaz mevsiminin kurak geçtiği Akdeniz Bölgesi’ndeki tarım alanları açısından ayrıca bir sorun oluşturmaktadır. Yanlış arazi kullanımı ve bitki örtüsünün ortadan kaldırılması erozyonun boyutunu daha da arttıracaktır. Önlem alınmadığı takdirde verimli tarım alanlarını ve eğimli yamaçları örten toprakların denize taşınması sonucu tarımda verimin azalması kaçınılmaz olacaktır. Bu çalışmada Hatay İli’nin İskenderun İlçesi’nin güneyinde 148.99 km2’lik alan kaplayan Arsuz Çayı Havzası’na ait erozyonun nedeni araştırılmıştır. İlk önce inceleme alanına ait erozyona duyarlılık haritası ve erozyonla taşınan toprak miktarı hesaplanmıştır. Bu amaçla Yağış Erozif (R), Toprak Direnç (K), Yamaç Eğim Uzunluğu (LS), Zemin Örtüsü (C) ve Erozyon Önleyici Çalışmalar (P) Faktörlerinin kullanıldığı RUSLE yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen duyarlılık haritasına göre inceleme alanının % 4.12’sinde şiddetli ve çok şiddetli erozyon olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra bu haritayla inceleme alanına ait jeoloji, eğim, toprak ve arazi örtüsü haritası ile karşılaştırılarak meydana gelen erozyonun nedeni araştırılmıştır. Sonuç olarak inceleme alanında meydana gelen erozyonun daha çok arazi kullanımından kaynaklanan hızlandırılmış erozyon olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.397
Atıf : 11.203
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini