Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 125
 İndirme 54
İngilizce Öğretmeni Adaylarının Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimine İlişkin Görüşleri
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Küreselleşen dünyada ortak dil olgusu tek bir dilin egemenliğinden çıkıp başka dillerin de ortak dil olma yolunda önem kazanmaya başladığı bir hale gelmiştir. Bu bağlamda Türkçe de yaygın bir şekilde birçok alanda konuşulmaya ve dolayısıyla da öğrenilmeye başamıştır. Bu gerçekten hareketle de yabancı dil olarak Türkçe öğretimine gün geçtikçe artan bir ilgi başlamış ve yabancı dil olarak Türkçe öğretimi programları eğitim dünyasında yerini almaya başlamıştır. Konu akademik dünyanın da ilgisini çekmiş ve son yıllarda yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ile ilgili çalışmalar desenlenmeye ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaya başlanmıştır. Alan yazın tarandığında yapılan bu çalışmaların büyük çoğunluğunda katılımcılarının ana dili olarak Türkçe öğretimi merkezli alanlardan olduğu görülmektedir. Bu çalışma ile söz konusu olguya bir başka pencereden, yabancı dil olarak İngilizce öğretmeni olarak yetişen öğretmen adaylarının penceresinden bakılması amaçlanmış ve onların yabancı dil olarak Türkçe öğretimine ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Nitel araştırma yönteminde olgubilim deseniyle yapılan bu çalışmanın katılımcıları İngilizce öğretmenliği 4. sınıfta okuyan 70 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yoluyla ulaşılabilir katılımcılar arasından gönüllülük usülüyle belirlenmiş, verileri de tam yapılandırılmış yazılı görüşme formlarıyla toplanmıştır. Çalışmanın başlıca bulguları, katılımcıların yabancılara Türkçe öğreten eğitimcilerin Türkçe dil ve ses bilgisi hâkimiyetinin olması ve yabancı dil olarak Türkçeyi nasıl öğretebileceği konusunda yöntem ve teknikler açısından bilgi sahibi olmaları gerektiğini düşündüklerini göstermiştir. Ayrıca, katılımcılar bir yabancı dil öğrenme/öğretme farkındalığı, yabancı dil öğretimi deneyimi ve yabancı dil öğretimi bilgisi alanında eğitim almış olmanın kendilerine yabancı dil olarak Türkçe öğretimi açısından avantaj sağladığını düşündükleri de bu çalışmanın önemli sonuçları arasındadır. Yabancılara Türkçe öğretiminin özel bir uzmanlık alanı olduğu yönde elde edilen bulgular doğrultusunda da gerek uygulayıcılara gerekse alanda yeni çalışmalar yapacak araştırmacılara öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Opinions Of Efl Pre-service Teachers On Teaching Turkish As A Foreign Language
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The issue of being a gloabal language is no more under one specific language but other languages also find their places as commonly spoken languages all around the world. Thus, Turkish has also influenced by such initiatives and become one of those widely spoken languages recently. Consequently, the tendency to speak and lean Turkish lead establishment of instutituons that teach Turkish as a foreign language. In a similar vein, academicians and researchers focused on the issue of teaching Turkish as a foreign language and reported their findings through various publications. However, review of available literature revealed that the participants of most of those studies were the ones who specialized in teaching Turkish as the mothertoungue. Therefore, the present study intends to shed light onto the same issue from the point of different participants who got their education on teaching foreign language teaching, namely, English as a foreign language (EFL). The participants of the study are 70 EFL pre-service teachers, who are selected on a volunteer basis due to their availability with reference to purposefull sampling technique. The data of the study were gathered through structured written interview forms and analysed through thematic analysis. The findings of the study revelaed that participants highly believe that teachers who teach Turkish as a foreign language should have good command on grammar, phonetics and semantic on the Turkish besides the methodology knowledge on how to teach Turkish as a foreign language. Additionally, it is found that participants believe that having awareness on the teaching and learning a foreign language, getting education in teaching a foreign language as well as experiencing it in their education might provide them advantages in teaching Turkish as a foreign language. Concerning the fact that teaching Turkish as a foreign language is a specified field of expertise, several suggestions for further studies as well as for the practitioners were provided in the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.955
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini