Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 112
 İndirme 56
Dini Yönelim ve Başa Çıkma
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı dini yönelim ve başa çıkma ilişkisini demografik değişkenler ve mesleki deneyim bağlamında incelemektir. 167 din hizmetleri çalışanı (imam, vaiz, müezzin, Kur'an kursu öğreticisi...) ile kişisel bilgi formu (yaş, cinsiyet, eğitim, mesleki deneyim), dini yönelim ve başa çıkma tarzlarını ölçen ölçekler kullanılarak Spss 22.'de T-Testi, Tek yönlü (One way) Anova ve pearson korelasyon analizi uygulanmış %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmaya 65'i kadın 112'si erkek toplam 167 kişi katılmıştır. Katılımcıların içsel dini yönelim biçimine ait puan en yüksek iken sorgulayıcı dini yönelim biçimine ait puanları en düşük bulunmuştur. Başa çıkma stratejilerinden alınan puanlar ise sırasıyla planlı davranış, büyüme olgunlaşma, duygu kontrolü, kabullenme, yardım arayışı, gizleme saklama ve en düşük puan alınan kadercilik şeklindedir. Fundamental dini yönelim ile planlı davranış, büyüme olgunlaşma, kabullenme, duygu kontrolü, yardım arayışı, kadercilik başa çıkma tarzı ile içsel ve dışsal dini yönelim arasında olumlu yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İçsel dini yönelim ile kabullenme, duygu kontrolü, kadercilik, yardım arayışı, gizleme saklama, fundamental ve dışsal dini yönelim ile olumlu yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca kadın katılımcıların daha fazla içsel dini yönelimi erkek katılımcıların ise daha fazla dışsal dini yönelimi tercih ettikleri tespit edilmiştir. Dışsal dini yönelim ile başa çıkma stratejilerinden sadece kadercilik, dini yönelim tarzlarından ise fundamental ve içsel dini yönelim ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Sorgulayıcı dini yönelim ise sadece dışsal dini yönelim ile ilşkili bulunmuştur. Çalışmada mesleki deneyimin de katılımcılar için önemli bir değişken olduğu tespit edilmiştir. Mesleki deneyimi en fazla olan katılımcıların daha dışsal dini yönelim, daha az duygu kontrolü, daha az planlı davranış ve daha fazla yardım ve destek arayışı tercih ettikleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Go To Religion and Don’t Go.
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the relationship between religious orientation and dealing in the context of demographic variables and professional experience. 167 religious services staff (imam, pastor, mezazin, Qur'an course teacher...) and using personal information forms (age, gender, education, professional experience), religious orientation and ways of dealing with measuring scales.In the T-Test, one-way (One way) Anova and pearson correlation analysis were applied at a 5% meaning level. The study included 65 women, 112 men and 167 people. The points of the participants in the internal religious orientation form were highest, while the points of the questioning religious orientation form were lowest. The scores obtained from the outcome strategies are, respectively, in the form of planned behavior, growth maturity, emotional control, acceptance, seeking help, concealing and the lowest scores of fate. Fundamental religious orientation has found a meaningful relationship in the positive direction between planned behavior, growth maturity, acceptance, emotional control, seeking help, the way of dealing with fate and internal and external religious orientation. Internal religious orientation has found a meaningful relationship in the positive direction with acceptance, emotional control, fatefulness, seeking help, hiding, fundamental and external religious orientation. It is also found that more internal religious orientation of women participants and more external religious orientation of men participants are preferred. The strategies of dealing with external religious orientation have been found to be linked only to fate, and the religious orientation styles are linked to fundamental and internal religious orientation. The religious orientation is only linked to external religious orientation. The study found that professional experience was an important variable for the participants. Participants with the most professional experience have been found to prefer more external religious orientation, less emotional control, less planned behavior, and more seeking help and support.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.110
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini