Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 336
 İndirme 58
Wes Anderson Sinemasında Görüntü Düzenlemesi ve Mizansen
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Sinemada yönetmen, görüntü çerçevesi içerinde yer alan öğeleri anlam yaratmak üzere belirli bir önem sırasına göre düzenlemek durumundadır. Her sanat dalının olduğu gibi sinemanın bir sanat olarak kendine özgü bir anlatım dili mevcuttur. Bir sinema filmini anlamlandırabilmek için aracın özelliklerine hâkim olmak gerekmektedir. Mizansen ve görüntü düzenlemesi, sinema aracının iki temel tekniğini içermektedir. Fransızca kökenli bir sözcük olan mizansen (mise-en-scene), sahneye koyma anlamına gelir ve ilk olarak tiyatroda kullanılmıştır. Bu kavram, kameranın çerçevesi içerisindeki nesnelerin organizasyonu ile ilgili önemli bir terimdir ve oyunculuk, kostüm ve makyaj, dekor ve mekân ile aydınlatma öğelerini içerir. Bütün bu öğeler sinemasal bir anlam yaratmak üzere bir araya gelirler. 1969 doğumlu Amerikalı yönetmen Wes Anderson, mizansen öğelerini söz konusu sinemasal anlamı yaratabilmek için özgün şekilde bir araya getiren en yaratıcı Hollywood yönetmenlerinden biridir. Bu çalışmada, Wes Anderson’un son dönemde gerçekleştirdiği Yükselen Ayışığı Krallığı (2012) ve Büyük Budapeşte Oteli (2013) filmlerinde kullandığı mizansen incelenmiştir. Bunun için öncelikle sistematik bir yaklaşım benimsenerek yönetmenin filmlerinde oyunculuk, kostüm ve makyaj, dekor ve mekân ile aydınlatma öğeleri mizansen eleştirisi yöntemi ile incelenmiş, ardından mizansenin söz konusu öğelerinin filmlerde yaratılan anlamı iletmede nasıl bir işlev gördüğü belirlenmiştir. Mizansen eleştirisi yönetmenin filmin görsel dilini oluştururken yaptığı tercihlerin tesadüfî olmadığı ve her bir tercihin belirli bir amaca yönelik olarak yapıldığı önermesine dayanmaktadır. Buna göre Wes Anderson filmlerinde mizanseni, öykü anlatmanın başlıca aracı şeklinde kullanarak bir yönetmen olarak sanatçı kişiliğini kendi kuşağının yönetmenlerinden farklı ve özgün bir üslupta ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

WES ANDERSON'S PHOTOGRAPHY EDITION AND MIZANSEN
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In the cinema, the director must arrange the items within the image frame according to a certain importance order to create meaning. Like every art branch, there is a unique narrative language as an art of the cinema. It is necessary to judge the characteristics of the car to understand a film. Mizansen and image editing include two basic techniques of the film tool. A word of French origin, mizansen (mise-en-scene), means putting on stage and was first used in the theater. This concept is an important term relating to the organization of objects within the camera frame and includes playground, costume and makeup, decoration and space and lighting elements. All of these elements are gathered together to create a cinematic meaning. American director Wes Anderson, born in 1969, is one of the most creative Hollywood directors who originally gathered the mizansen elements in order to create this cinematic meaning. In this study, we explore the mizansen that Wes Anderson used in his recent films The Rise of the Kingdom (2012) and the Great Budapest Hotel (2013) which he performed. For this, first, by adopting a systematic approach, the director’s films of play, costume and make-up, decor and space and lighting elements were studied by the method of criticism of Mizansen, then determined how Mizansen saw the function in communicating the meaning created in the films. Mizansen’s criticism is based on the proposal that the director’s preferences when creating the visual language of the film are not coincidental and that each preference is made for a specific purpose. According to this, in Wes Anderson's films, the humor is used as the main instrument of telling the story, and the artist's personality as a director is presented in a different and original style than the director of his own generation.

Anahtar Kelimeler:

Mise-en-scene Of Wes Anderson Movies
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

In cinema the director has to arrange the items inside the image frame according to a specific order of importance in order to create meaning. Just as every art branch is, the cinema has its own language of expression as an art. It is necessary to master the characteristics of the vehicle in order to understand a cinema filmin. Mizansen and image editing contain two basic techniques of cinema. The mise-en-scene (mise-en-scene), which is a French word, means putting it on the stage and was first used in the theater. This concept is an important term for the organization of the objects in the frame of the camera and includes acting, costume and make-up, decor and space and lighting items. All these items come together to create a cinematic sense. Born in 1969, American director Wes Anderson is one of the most creative Hollywood directors who uniquely combine his mise-en-scene items to create cinematic significance. In this study, the mise-en-scene used by Wes Anderson in the recent films of Rising Moon Kingdom (2012) and Grand Budapest Hotel (2013) will be examined. For this, firstly a systematic approach was adopted and acting, costume and make-up, décor and space and lighting items were examined with a mise-en-scème critique method in the director's films and then it was determined how the items of the mise-ene function in conveying the meanings created in films. Mizansen criticism is based on the suggestion that the director's choice of filmin visual language is not random and that each preference is made for a specific purpose. According to this, Wes Anderson uses the form of the main tool of telling a mystic story in his films as a director, which reveals the artist personality in different ways than the directors of his own generation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.362
Turkish Studies