Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 113
 İndirme 48
Sınıf Öğretmeni Adaylarının Müzik Okuryazarlık Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Müzik eğitimi, insanın her döneminde hem zihinsel hem duyuşsal hem de psiko-motor gelişimine katkı sağlayan en önemli araçlardan biridir. Günümüz eğitiminde, kendine güvenen, sosyal yönü kuvvetli ve yaratıcı yanı güçlü olan öğrencilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bundan dolayı bu araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının cinsiyete göre, üniversiteye başlamadan önce müzik eğitimi alıp almama durumuna göre, bir enstrüman çalıp çalamama durumuna ve sınıf düzeyine göre müzik okuryazarlığı düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği 3.ve 4. sınıfta okuyan 61'i kız, 29'u erkek olmak üzere toplam 90 öğrenci oluşturmuştur.. Veri toplama aracı olarak Afacan ve Şentürk (2016) tarafından geliştirilen ''müzik okuryazarlığı ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, sınıf öğretmeni adaylarının müzik okuryazarlık düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının çocuk şarkılarını tanıma ve uygulamaya yönelik okuryazarlık düzeyleri, şarkılarda yöntem- teknik bilgisi ve kullanma becerisi okuryazarlık düzeyleri, müziksel algı ve sesini kullanma becerisi ve eğitsel müzik dağarcığına yönelik bilgisi okuryazarlık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Sınıf öğretmeni adaylarının orff yöntem bilgisi ve orff çalgıları uygulama becerisi okuryazarlıklarının ise düşük olduğu bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre, öğretmen adaylarının müzik okuryazarlıklarının birbirine benzer olduğu görülmüştür. Üniversiteye başlamadan önce müzik eğitimi alıp almama durumuna göre ve bir enstrüman çalıp çalamama durumuna göre öğretmen adaylarının müzik okuryazarlıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyine göre ise; hem 3. Sınıfta hem de 4. Sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının çocuk şarkılarını tanıma ve uygulamaya yönelik beceri okuryazarlıklarının, şarkılarda yöntem-teknik bilgisi ve kullanma becerisi okuryazarlıklarının, müziksel algı ve sesini kullanma becerisi okuryazarlıklarının ve eğitsel müzik dağarcığına yönelik bilgisi okuryazarlıklarının yüksek olduğu görülürken orff çalgıları uygulama becerisi okuryazarlıklarının; 3. Sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının yüksek, 4. Sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının ise düşük olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.084
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini