Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 14
الاستعمال البلاغي للاسم والفعل في القرآن
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Kur’an’ın kelimeleri kullanışındaki güzellik ve hassasiyet dikkat çekicidir. Kelimeler öyle kullanılmıştır ki üslup, belagat ve sanatla mana desteklenmiştir. Bu sebeple Allah’ın seçmiş olduğu kelimenin yerine, eşanlamlısı da olsa başka bir kelimenin getirilmesi mümkün değildir. Bu araştrma, kur’anın isim ve fiile yüklediği belagatı Kur’an bağlamında ele almaktadır. Kur’an’da öyle kelimelere şahit oluyoruz ki, aynı kelime kimi zaman isim olarak, kimi zaman da fiil olarak kullanılmıştır. Karşılaştığımız bu durum, kur’anın belagat zenginliğini ve manadaki hassasiyeti göstermektedir. Arapça belagatıyla ve çekimleriyle oldukça zengin bir dildir. Zengin olan bu fiil çekimleri ve isim çeşitleri Kur’an’da yer almaktadır. Arapçadaki fiil kullanımı ve isim kullanımı arasındaki dikkat çeken farkı şu örnekle açıklayabilriz. ‘‘Ali Ayşe’ye ikram ediyor.’’ Bu cümleden Ali’nin Ayşe’ye bu gün ikram ettiği anlamı çıkacağı gibi yarın ikram etmeyebilir anlamı da çıkar. Ancak ‘‘Ali cömerttir’’ denildiğinde Ali bu gün de böyledir yarın da böyledir. Bu araştırma, fiil ve isimdeki bu özelliği Kur’an’dan seçtiği ayetlerle ortaya çıkarmaktadır. Araştırmada bir kelimenin aynı ayette, hem isim hem de fiil olarak kullanıldığı yerler seçildi. Aynı zamanda bir kelimenin bir ayette isim, başka bir ayette fiil olarak kullanıldığı yerler seçildi . Araştırmada konu ele alınırken, ilgili ayetlerin seçimiyle başlayan, başka ayetlerle karşılaştırmayla devam eden ve bağlam çerçevesini dikkate alan analizci yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemle kur’anbelagatının eşsizliği ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.085
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini