Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 228
 İndirme 62
 Sesli Dinleme 1
Arapçadan Türkçeye Yapılan Şiir Çevirilerinde Ara Dil Kullanımı Problemi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Çeviri, farkı kültürlerin birbirini tanımasında önemli role sahip bir etkinliktir. Türkler ile Araplar arasında çeviri etkinliği yüzyıllardır süregelmektedir. Arapçadan Türkçeye yapılan çeviriler dini metinler ekseninde başlasa da günümüzde edebi çeviriler de önemli bir yer teşkil etmektedir. Çeviri eylemi nicelik olarak arttıkça çeviriye dair birçok soru zihinlerde oluşmaya başlamıştır: Çeviriler aslına sadık mı, birden çok çevirisi olan metinler için acaba hangisi daha eşdeğer, kaynak metinle hedef metin arasında farklar var mı, varsa neden kaynaklanmaktadır? Bu soruları çoğaltmak elbette mümkündür. Bütün bu soruların cevabını bulmak için yapılabilecek en iyi eylem, kaynak metin ile hedef metnin karşılaştırılmasıdır. Tabi bu karşılaştırma yapılırken kaynak ve hedef metinler anlamsal ve biçimsel düzlemde çok çeşitli boyutlarda incelenmelidir. Şiir, yapılan çeviriler arasında öne çıkan türlerden biridir. Özellikle son kırk yılda Arapçadan Türkçeye çevrilen şiir sayısı günden güne artmaktadır. Arapçadan Türkçeye yapılan bu çevirilerin çoğunluğu kaynak dil olan Arapçadan yapılmakla birlikte azımsanmayacak sayıda şiir de Fransızca ve İngilizce ara dilleri vasıtasıyla Türkçeye çevrilmiştir. Yalnız bu çevirilerde gerek biçimsel gerekse biçemsel ve anlamsal yönlerden bir takım problemler bulunmaktadır. Bu çalışmada, Nuri Pakdil tarafından Fransızca ara dili vasıtasıyla Türkçeye çevrilen Nâzik el-Melâike’ye ait “ez-Zâiru’l-lezî lem yecî” isimli şiir, kaynak metinle eşdeğerlik, kabul edilebilirlik ve yeterlilik bağlamında birçok yönden karşılaştırmalı olarak incelenmiş, ara dil vasıtasıyla yapılan çeviriye dair bir takım çıkarımlar yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Second Language Usage Problem In Translating Poetry Made From Arabic To Turkish
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Translation is an activity with an important role in the recognition of different cultures. Translation activity between Turks and Arabs has been going on for centuries. Translation from Arabic to Turkish, starting from the axis of religious texts, today also constitutes an important place in literary translations. As the amount of translation action increases in quantity, many questions about translation begin to arise in the minds: Is the translated original faithful, is it more or less equivalent for texts with multiple translations, and is there any difference between the source text and the target text, if so why? Of course, it is possible to multiply these questions. The best action that can be taken to find the answer to all these questions is to compare the source text with the target text. Poetry is one of the prominent species among transitions. In particular, the number of poems translated from Arabic to Turkish in the last forty years is increasing day by day. The majority of these translations, made from Arabic to Turkish. Also many poetry were translated into Turkish by French and English languages. However, there are some problems in these translations, both formal and semantic. In this study, the poem "ez-Zairu'l-lezî lem yecî" belonging to Nazik al-Malaika, translated by Nuri Pakdil into Turkish by the French language, was examined comparatively in terms of equivalence with respect to the source text, acceptability and sufficiency, A number of conclusions have been made about the translation made through the language.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.047
Atıf : 45.091
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini