Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 88
 İndirme 46
Konuşma ve Yazma Etkinliklerinde Şiir Metinlerinin Kullanımı
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkçe eğitiminin amacı, ana dilini doğru ve kurallarına uygun kullanabilen, sağlıklı ve etkili iletişim kurabilen öğrenciler yetiştirmektir. Öğrencilerin zihin ve dil gelişimi için söz varlığını geliştirecek, onlara belli değerler ve davranışlar kazandıracak edebî metinler özellikle iyi seçilmiş şiir örnekleri ders ve çalışma kitaplarında yer almalıdır. Bu çalışmanın amacı, ortaokul Türkçe derslerinde, genç bireye dilin güzelliklerini sezdirecek, anadilini sevdirecek şiir metinlerinin, konuşma ve yazma etkinliklerinde kullanımının önemini ortaya koymaktır. Bu çalışma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada belgesel tarama yöntemi kullanılmıştır. Belgesel tarama belli bir amaca dönük olarak kaynakları bulma, okuma, not alma ve değerlendirme işlemlerini kapsar. Okuma ve dinleme alanı ile ilgili kazanımların gerçekleştirilmesinde az da olsa şiir metinleri kullanılırken konuşma ve yazma alanı kazanımlarının gerçekleştirilmesinde şiir metinleri ihmal edilmektedir. İncelemiş olduğumuz 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe dersi çalışma kitaplarında şiir metinlerine sadece şiirin ana duygusunu ve yardımcı duygularını, ahenk unsurlarını, tekrar ögelerini, benzetmeleri, söz sanatlarını buldurmada yer verilmiştir. Öğrenciye dilin ahengini ve güzelliğini hissettirecek, ana dilini sevdirecek şiir metinleri çalışma kitaplarında yer almalı; şiirdeki ana duygu ve yardımcı duygular üzerinden öğrencilere önce konuşma etkinliği ardından da yazma etkinliği yaptırılmalıdır. Şiirlerin öğrencilerin dil gelişimi üzerindeki katkısı üzerine düşünülmeli, ders ve çalışma kitaplarının hazırlanmasında bu durum dikkate alınmalıdır. Öğretmenler, öğrencileri daha fazla sayıda şiirle karşı karşıya getirerek onların dil gelişimlerine katkıda bulunmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.115
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini