Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 112
 İndirme 50
Öğretmenlerin Yöneticiye Duydukları Örgütsel Adalet Algısının İncelenmesi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı resmî ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlerin yöneticiye duyulan örgütsel adalet algısının ne düzeyde olduğu ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir.Araştırma tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, İstanbul ilinin Bakırköy, Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde bulunan resmi ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan 386 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak yöneticiye duyulan örgütsel adalet algısının belirlenmesi amacıyla Moorman ve Niehoff (1993) tarafından geliştirilen Polat (2007) tarafından Türkçeye çevirisi yapılan 19 ifadeden oluşan “Örgütsel Adalet Ölçeği’’ kullanılmıştır.Veri analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin örgütsel adalet düzeylerinin hem alt boyutlarda hem de toplam puanda “orta düzeyde’’ olduğu görülmüştür. Örgütsel adalet alt boyutlarıyla ilgili olarak en yüksek ortalamanın “etkileşim adaleti’’ alt boyutuna ve en düşük ortalamanın ise “dağıtım adaleti’’ alt boyutuna ait olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algı düzeyleri cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre incelendiğinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları mesleki kıdem değişkenine göre incelendiğinde en yüksek puan ortalamalarının 16 yıl ve üzeri tecrübeye sahip öğretmenlere ait olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları çalışılan kurum değişkenine göre incelendiğinde en yüksek ortalamanın ilkokul öğretmenlerinde, en düşük ortalamanın ise lise öğretmenlerine ait olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları eğitim bölgesi değişkenine göre incelendiğinde en yüksek ortalamanın Bakırköy ilçesinde görev yapan öğretmenlere, en düşük ortalamanın ise Bağcılar ilçesinde görev yapan öğretmenlere ait olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları branş değişkenine göre incelendiğinde; dağıtım adaleti alt boyutlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak, öğretmenlerin branşlarına göre prosedür ve etkileşim adaleti alt boyutlarına ilişkin algıları ve genel örgütsel adalet algıları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Sayısal ders grubu öğretmenlerinin prosedür ve etkileşim adaleti alt boyutlarına ilişkin algıları ve genel örgütsel adalet algıları daha yüksektir. Sözel grubu öğretmenlerinin ise sayısal ve mesleki ve teknik öğretmenlerinkine oranla daha düşüktür.

Anahtar Kelimeler:

Study Of Perceived Organizational Justice Of Administrators By Teachers
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This study aims to show the extent of the perceived organizational justice of administrator by teachers working in public primary, secondary and high schools trust in administrators and whether or not it varies depending on different variables. The study was designed using survey model.The study was conducted on 386 teachers working at public primary, secondary and high schools in the districts Bakırköy, Bağcılar and Küçükçekmece in the European Side of the province Istanbul in the second semester of the school year of 2015-2016. The study used, as data collection tool, the “scale of organizational justice” of 19 statements as developed by Moorman and Niehoff, (1993) and translated into Turkish by Polat, (2007) to determine organizational justice.The results of data analysis showed that the levels of organizational justice of teachers were at “moderate level” in terms of sub-dimensions and total score. It appeared that for organizational justice sub-dimension, the highest mean was for the sub-dimension “interactional justice” while the lowest was for the sub-dimension “distribution justice”. Analyzing the levels of perceived organizational justice in terms of gender and age showed no significant difference. In the analysis made for organizational justice perceived by teachers by professional seniority, the highest score appeared to be for the teachers having a professional seniority of 16 years and above. An analysis of the perceived organizational justice of teachers by organization worked suggested that the highest mean was for primary school teachers while the lowest was for high school teachers. When the organizational justice perceived by teachers was analyzed by region of educational organization, it appeared that the highest mean was for the teachers working in Bakırköy while the lowest was for those who work in Bağcılar. The analysis of the perceived organizational justice of teachers by field of study showed no significant difference between their perceptions of the sub-dimension distributional justice. However, by the field of study of teachers, a significant difference was found out between their perceptions of the sub-dimensions procedural justice and interactional justice and their overall perception of organizational justice. The perceived procedural justice and interactional justice and the overall perception of organizational justice by teachers of math subjects were higher. Those of the teachers of non-math subjects were lower relative to the teachers of math and technical subjects.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.955
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini