Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 285
 İndirme 76
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Kadın Kıyafetinin Dönüşümü
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Gelenekçi bir yapıya sahip olan Osmanlı Devleti, yıllarca kadınların ne giyecekleri ve sokakta nasıl davranacakları konusunda fermanlar yayınlamıştır. Yürürlüğe giren bu fermanların sonrasında kadınlar uzun yıllar toplumsal sahadan soyutlanmıştır. Uzun yıllar boyunca bu süreci yaşayan kadınlar Tanzimat dönemi sonrası kamusal alanda aktif rol almaya başlamıştır. Bilhassa II. Meşrutiyet dönemiyle birlikte Türk kadını toplumun birçok alanında görünür olmaya başlamıştır. II. Meşrutiyet dönemi içinde Türk kadınının yaşadığı toplumsal, siyasal ve özellikle giyim kuşam üzerindeki değişim ve dönüşüm Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. Aynı zamanda bu süreçte Türk kadını Cumhuriyetin modernleşme projesinin temel unsurlarından biri olarak da değerlendirilmeye başlanmıştır. Kadınların Batılılaşma/modernleşme süreciyle birlikte kendilerini bu modernleşme akımına adapte etmeleri giyiminden kuşamına yeni bir kadın kimliğinin oluşmasını sağlamıştır. Öyle ki bu yeni kadın kimliğin oluşmasında ülkenin batı modası etkisi altında kalması önemli bir etken olmuştur. Zaman içinde görülmüştür ki Türk kadını geleneksel ve tek tipleştirici çarşaf ve peçeden Tanzimat dönemi ile birlikte uzaklaşarak ve aynı zamanda Cumhuriyet dönemiyle birlikte daha modern bir giyim tarzını benimseniştir. Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Türk kadını kıyafet konusunda Batı modasına uygun bir çağdaşlaşma süreci yaşayarak millî bir modanın oluşturulması fikrini gerçekleştirirken taklitçilikten ziyade kendi kültürüne uygun elbiselerle üretkenliğini ve çalışkanlığını da ortaya koyabilecek bir ortam yaratmaya çalışmıştır. “Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Kadın Kıyafetinin Dönüşümü” isimli çalışmada, Osmanlı Devleti’nde yaşayan ve uzun yıllar toplumdan soyutlanan Türk kadınlarının, Tanzimat fermanıyla birlikte oluşan özgür ortamda özellikle giyimlerine yönelik değişimlerinin değerlendirildiği ve buna bağlı olarak Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Türk kadınının giyim-kuşam değişimi ele alınarak Türk kadınının bu alanda nasıl ön plana çıktığı toplumsal alanda ne tür yeni roller edindiği ve bunun giyim kuşamları konusunda nasıl etkili olduğu açıklanmaya bilhassa Tanzimat sonrası Türk kadınının geleneksel giyim sürecinin daha modern ve Avrupalı giyim sürecine geçişi açıklanarak bu modernleşme sürecinin Türk kültürüne uygun milli bir moda oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 44.957
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini