Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 81
 İndirme 24
Geçiş Ritüellerinden Doğum: Sağaltım Yolları
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Geçiş ritüellerinden biri olan doğum; biyolojik bir olgu olmasına rağmen belirli törensel uygulamalar ile karşılanır. Korumasız olduğuna inanılan anne ve bebek çeşitli dinsel/büyüsel işlemler ile koruma altına alınır. Anne ve bebeği korumaya yönelik olarak gerçekleştirilen doğum sonrasına yönelik uygulamaların Dikili’nin köylerinde de halen devam ettiği saptanmıştır. Bu makalede değişen doğum sonrası uygulamaları değerlendirilmektedir. Ortaasya ile ilişkilendirilen geleneksel uygulamaların Müslümanlık geleneği ile bağdaştırmacı olarak devam ettiği görülürken, bazı geleneklerin de değişmeye başladığı saptanmıştır. Geçmişten bu yana devam eden geleneksel uygulamalar varlıklarını sürdürürken değişime uğramışlardır. Modernleşme ile iletişim ve ulaşımda sağlanan kolaylıkların geleneksel uygulamalarda değişiklik yarattığı gözlenmiştir. Modernleşme ile özellikle geleneksel sağaltım yollarından bazılarının yerini modern tıbbın alması ile geleneksel uygulamalarda değişim veya yok olma başlamıştır. Diğer yandan bir sağaltım yolu olarak bebeklere uygulanan özellikle “tuzlama” gibi uygulamaların varlığını sürdürdüğü saptanmıştır. Makale; geçmişten bugüne farklılaşan doğum sonrası uygulamaları değerlendirmektedir. Bu amaç doğrultusunda; doğum sonrası uygulamalara ilişkin bilgiler, sözlü tarih yöntemi kullanılarak görsel/işitsel olarak kayıt altına alınmıştır. Kayıtlar deşifre edilerek; yorumsamacı paradigma ile değerlendirilmiştir. Çalışma 14 Temmuz -16 Eylül 2016 tarihleri arasında ve 25- 27 Kasım 2016 tarihinde Dikili ilçesinin bazı köylerinde gerçekleştirilmiştir. Makalede kendilerini Yörük ve Balkan Göçmenleri olarak tanımlayan köylerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Birth from the Transition Rituals: Ways of Supply
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Birth, one of the transition rituals, is welcomed by certain ceremonial practices, although it is a biological phenomenon. The mother and baby, believed to be unprotected, are protected by various religious/magical processes. The practices for the protection of mother and baby after birth have been found to continue in the villages of Dikili. This article will review the postpartum practices that are changing. While the traditional practices associated with Central Asia appear to continue to be compatible with the Muslim tradition, some traditions have also begun to change. Traditional practices that have been ongoing since the past have changed as they continue to exist. Modernization and the facilities provided in communication and transport have been observed to create changes in traditional applications. With modernization, some of the traditional methods of supply, especially, have begun to change or disappear in traditional practices with the modern medicine taking its place. On the other hand, it has been found that the existence of applications such as "salting" especially applied to babies as a means of supply continues. The article evaluates postpartum practices that differ from the past to the present. For this purpose, information about postpartum practices has been recorded visually/hearingly using the oral date method. The records are decrypted; interpretative paradigm is assessed. The study was conducted between 14 July and 16 September 2016 and between 25 and 27 November 2016 in some villages of the Dikili district. The article contains findings from the villages that describe themselves as Yörük and Balkan migrants.

Anahtar Kelimeler:

Birth- A Rite Of Passage: Ways Of Treatment
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Although birth- which is a rite of passage- is a biological phenomenon, it has certain ritual practices. The mother and the baby, who are believed to be unprotected, are put to protection through various religious/magical procedures. It was found that postnatal practices to protect the mother and the baby were still continuing in the villages of Dikili. This study considers changing postnatal practices. While it was found on considering those practices that traditional practices associated with Central Asia were continuing as coherent with Muslim traditions, it was also found that some of the traditions were changing. While traditional practices continuing from the past until the present, they underwent changes. Ease in communication and transport due to modernisation was observed to have caused changes in traditional practices Traditional methods of therapy began to change or to disappear with modernisation and especially with the replacement of some methods of therapy by modern medicine. Practices such as “salting” especially as a method of therapy for babies were on the other hand found to continue. This study analyses the postnatal practices differing from the past. For this purpose, data on post-natal practices were recorded in image and in sound by using the method of oral history. Then the recordings were decoded and were analysed in interpretivist paradigm. The study was conducted in some villages of Dikili in the period between July 14 and September 16, 2016. The study includes findings obtained from villages where people describing themselves as Yoruks and Balkan immigrants live.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.038
Turkish Studies