Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 905
 İndirme 53
Türkçe Kurallı Cümle Yapısının Graf Teori ile Gösterilmesi
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkçe, Altay dil ailesine mensup, sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekimlendiği, sondan eklemeli bir dildir. Türkçede cümle çeşitleri ögelerinin dizilişine göre kurallı (düz), kuralsız (devrik), eksiltili cümleler olarak gruplandırılır. Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir. Görsel materyallerin eğitim öğretimde olumlu katkısı kabul görmüş bir gerçektir. Eğitim öğretimde kullanılan kavram haritaları kavramsal yapıyı, kavramları ve aralarındaki ilişkiyi görsel hâle getirmektedir. Kavram haritalarının çıkış noktası graf teoridir. Bu çalışmada graf teori temel alınarak Türkçe öğretiminde materyal olarak kullanılabilecek, kurallı cümle yapısı bir graf çizim hâline getirilip görselleştirilmiştir. Bu çalışma matematik ile Türkçeyi birleştiren disiplinlerarası bir çalışmadır. Nitel araştırma yöntemiyle yapılan bu çalışmada önce tek tek olası kurallı cümleler sonra bütün yapıyı kapsayan ve bir matematik teorisi olan graf teori temelinde Türkçenin kurallı cümle yapısı ele alınmıştır. Çalışma sonunda Türkçede olası kurallı cümlelerin tümünü kapsayan, bilginin organize edildiği ve kavramların ilişkilendirildiği bir graf elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Representing The Turkish Regular Sentences Structure With Graph Theory
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Turkish is a member of the Altai language family, and is an agglutinative language. According to the rules of syntax, there are regular (simple), irregular (inverted), elliptical sentences in Turkish. Verbs shoul be at the end of the sentences in Turkish regular sentences. Usually the order of the items is as subject + object + verb. The structure which the verbs are at the end of sentences is named regular sentence. It is accepted that visual materials are very important and have positive effects in education. Concept maps which are used in education convert the conceptual structures, concepts and relationships between them to the visual materials. the starting point of the concept maps is the graph theory. In this study, regular sentence structure is converted to a visual material and shown as a graph that can be used in Turkish teaching based on graph theory. This is an interdisciplinary study between Turkish and mathematics. In this study which is Made by qualitative research methods before covering the whole structure all possible sentences are shown with the grafs and then the whole structure is given about the regular sentences syntax in Turkish. So at the end of the study a graf that is covering all possible regular sentences and organized the information and associated the concepts is obtained.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.034
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini