Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 72
 İndirme 38
Türk Dili’nin Meseleleri Karşısında Kemal Tahir
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Kemal Tahir, Türk edebiyatında dili bir mesele edinen, bu meseleyi birçok yönleriyle ele alan, tartışan, konu etrafında kendine mahsus fikir ve teoriler geliştiren, bunu da eserlerinde uygulayarak teori-pratik birliğine ulaşabilen nadir yazarlardan biridir. “Kendi dilini doğru olarak kullanmak vatanseverliklerin en yücelerindendir.” sözüyle ana dili konusundaki hassasiyetini ifade eden Kemal Tahir, roman ve hikâyelerinde Türkçeyi en güzel şekilde kullanarak kendine has bir üslûp geliştirmiştir. Romanları içinde bir zirve teşkil eden Devlet Ana’da kullandığı Türkçe, kendisine Türk Dil Kurumu roman ödülünü kazandırmıştır. Kemal Tahir dil meselesine önce bir romancı olarak eğilmiş, Türk diline kendi çalışma aracı olarak sahip çıkmış, eserleriyle Türkçenin engin gücünü herkese kanıtlarken, bir yandan da Türk dilinin karşılaştığı zorluk ve açmazlarla hesaplaşma yoluna gitmiştir. Kemal Tahir bu anlamda adeta bir ‘Yorgun Savaşçı’dır. Kemal Tahir dil meselesinin hemen her yönüyle ilgilenmiş, bu hususlarda bir dil uzmanı hassasiyetiyle araştırmalar yapmış ve ulaştığı sonuçları her fırsatta ifade etmiştir. Onun ilgilendiği alanlar harf inkılâbından uydurma kelime ve devrik cümle meselesine, sadeleştirmeden dil-kültür meselesine, argodan Türk lehçe ve ağızlarına kadar geniştir. Türk dili hakkında böylesine gayretler sarf eden, Türkçemizi böylesine başarılı kullanan bir sanatçının dil üzerindeki görüşleri elbette ilgi çekicidir, önemlidir ve bu fikirlerin üzerinde durulması gereklidir. Bu makalede dil meselesinde çok duyarlı bir sanatçı ve aydın olarak Kemal Tahir’in dil, Türk dili ve Türk dilinin meseleleri karşısındaki tavır, fikir ve tahlilleri tespit ve takdim edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.084
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini