Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 132
 İndirme 21
Orhan Pamuk’unkafamda Bir Tuhaflık Romanında Postmodern Bir Flâneur: Mevlut
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türk roman yazarları arasında Nobel ödülü almayı başarmış olan tek yazar olan Orhan Pamuk gerek yerli gerekse de yabancı okur ve eleştirmenlerin dikkatini çekmeye devam eden üretken bir sanatçı profili çizer. Kafamda Bir Tuhaflık işte bu üretkenliğin sonucunda hazırlanan ve 2014 yılında Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan son romanıdır. Romanda Konya-Beyşehirli olan ve Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiş olan Mevlut’un aşkı, evliliği ve İstanbul’daki yaşamı konu edinilmektedir. 1969’dan itibaren İstanbul sokaklarında seyyar satıcılık yapan Mevlut, çoğunlukla boza satarak geçimini sağlamaktadır. Romancının özel olarak tasarladığı bu karakter kentte yaşanan ekonomik, mimari, sosyal ve siyasal değişim ve dönüşümlerin anlatılması için araçsallaştırılır. Mevlut ve içinde bulunduğu ilişkiler ağı sayesinde İstanbul’un 1969’dan 2012 yılına kadar olan panoraması çıkartılır. Walter Benjamin’in “Kapitalizmin Yükseliş Çağında Lirik Bir Şair” adlı çalışmasında Charles Baudelaire için “flâneur” yakıştırması yapılır. Flâneur, aylak aylak gezen hüzünlü aydının anlatmı için kullanılan bir kavramdır. Orhan Pamuk’un post-modernitesi, seyyar satıyı kentin kalbine bir flâneur olarak yerleştirmesine olanak tanır. Çalışmamızda ‘flâneur’ kavramı üzerinde durularak Kafamda Bir Tuhaflık romanında Mevlut karakterinin bu tiple olan benzerlik ve farklılıkları ele alınacaktır. Çalışmamızın amacı, Orhan Pamuk’un kent ve kent imgesini Kafamda Bir Tuhaflık romanında nasıl ele aldığına ilişkin çözümlemeler yapmak; roman kahramanı ile Walter Benjamin’in öne sürdüğü ‘flâneur’ kavramı arasında karşılaştırmalar yapmaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Postmodern Flâneur In Orhan Pamuk’s A Starngeness In My Mind: Mevlut
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The novel of Orhan Pamuk which is Strangeness in My Mind is published by Yapı Kredi Yayınları in 2014. The novel starts with the arrival of an Anatolian young man called Mevlut to İstanbul where his father stays and he sells “boza” (a traditional Turkish beverage) there. The novel ends up with the old age of the novel’s hero. The novelist draws the panaroma of Istanbul by getting the hero of the novel to sell boza. The hero of the novel is raised to the joy and understanding level of a flâneur as a peddler. Thus, a social background is created about plenty of scopes concerning social, politic, economic and architectural subjects appearing last 40-50 years of Turkey. Orhan Pamuk who reflects politic and social transformations in Turkey by i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.975
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini