Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 50
 İndirme 32
Düğün Sonrası Gelenekler Bağlamında Ondokuzmayıs/samsun Yörükleri
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bir milletin dini, dili, tarihi, coğrafyası, edebiyatı, sosyal ve siyasi hayatı, yaşam tarzı gibi birçok unsurla alakalı gelenek ve görenekler, örf, âdet ve inançlar, maddi ve manevi değerler kültürü oluşturur. Oluşan bu kültür unsurları, bir milleti diğerlerinden ayıran en belirgin özelliklerdir. Toplumlar bu değerler kültürünü korudukça ve yaşattıkça bir arada kalmayı başarırlar. Geçmişten geleceğe taşınan değerler, ortaklık ruhunu ortaya koyar. Göçebe halinde yaşayarak gittiği coğrafyaya değerler bütününü taşıyan Yörükler, ortaklık ruhuna sıkı sıkı sarılarak onu korumaya çalışır. Bu çalışmada bu ortaklık ruhunun incelenen sahada ne ölçüde yaşatıldığı araştırıldı. Kurtuluş Savaşı sonrası Samsun iline gelip bir köy kurarak yaşamını devam ettiren Yörükler uzun süre dış çevreye kapalı olarak yaşadılar. Yurtdışına verilen göçler ve üniversite okuyan gençlerin etkisiyle farklı coğrafyalardan kız alışverişi gibi nedenler dışa kapalı yaşamın sınırlarını aşmış ve bunun sonucunda da kültürel etkileşimler yaşandı. Geleneklerine bağlı olan Yörükler için bu süreç sancılı olsa da dönüşüm etkileri yavaş yavaş görülmeye başlandı. Bu değişimleri görebilmek amacıyla düğün sonrasında yapılan gelenekler çalışmaya konu edinildi. Yörüklerde duvak, bohça hazırlayıp dağıtma ve yedilik olmak üzere düğün sonrasında yapılan üç gelenekten bahsedilebilir. Çalışmada bazı farklı yerleşim yerlerinde düğün sonrası gelenekler üzerinde durulduktan sonra Samsun ilinin Ondokuzmayıs ilçesindeki Yörükler köyünde bu geleneklerin geçmişte ve günümüzde nasıl devam ettiği incelendi. Gelenekler toplumlar içinde yaşarken bazıları aynen devam eder, bazıları şekil değiştirir, bazıları ise yavaş yavaş kaybolur. Görülen odur ki araştırılan sahada bu üç durumun örneği görülür. Bu araştırmada, öncelikle malzemenin sahadan derlenmesi sırasında alan araştırması tekniği seçildi. Gözlem yöntemi ve görüşme yöntemi birlikte kullanıldı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 44.999
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini