Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 17
Türkçe Resmi Yazı Dili Tarihinin Fasılalara Ayrılması
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Türkçe resmi yazı dili tarihinin fasilalara ayrılması söz konusudur. Dil tarihinin çeşitli dönemlerinde bir dil araçlarının yerini diğer dil araçlarının alması dilin yapısı ve yazı kurallarında değişikliklerin meydana gelmesinden dolayı dildeki gelişme süreçleri fısılalara ayrılarak incelenmelidir. Ayrıca, dil üslupları tarihinin de gelişme süreci içerisinde bazı değişikliklere uğraması doğaldır. Bu değişiklikler üslubun ifade kalıplarında, şekil ve yapısında görülür. Bu makalede Türkolojide ilk defa resmi üslup tarihinin gelişme fasılaları ve her fasılanın kendine özgü tarafları, özelliklerinin incelenmesine çalışılmış, Türk yazı dilinin tarihi gelişmesi, siyasi, sosyal, etnik, dini, ideolojik, kültürel süreçlerin etkisi hakkında söz edilmiş, Türkçe resmi üslubun meydana gelişi ve tarihi tekâmül yolunun genellikle, dört fasılaya ayrılarak incelenmesinin uygun olacağı kannatine varılmıştır. Bunun da M.Ö. III yüzyıldan Milâdi VI yüzyıla kadar olan dönemi içeren Hun Devleti dönemine ait fasıla, Milâdi VI–IX yüzyılları (Göktürk ve Uygur hakanlığı dönemi) kapsayan Türk hakanlıkları döneminden kalmış belgeler üslubu fasılası, IX – XIII yüzyıllarda (Karahanlılar dönemi, İdikut Koçu ve Gansu Uygur devleti döneminde) düzenlenmiş belgeler, XIII – XVI yüzyıllarda (Çağatay hanları, Altın Orda ve daha sonraki devletler, Timuriler devleti ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde) düzenlenmiş belgeler olduğu belirtilmiştir. Makalede Timuroğulları döneminde ortaya çıkan resmi üslubun en eski Göktürk yazısıyla yazılmış bitikler, ayrıca, daha sonraki hakanlık ve devletler döneminde yürürlükte olan Türkçe resmi üslubun devamı olarak onu izlemekte olduğu; şekil ve yapısı, ifade yöntemleriyle onları tamamlamakta, mükemmellik kazandırmakta olduğu vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Matter Of Dividing Ages In History Of Turkic Official Method
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Stages of the language improvement are studied with

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.831
Turkish Studies