Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 68
 İndirme 29
Devlet ve Özel Ortaokul Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeyinin Belirlenmesi ve Çeşitli Değişkenlerle İlişkisinin İncelenmesi
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı devlet ve özel ortaokul öğrencilerinin umutsuzluk düzeyinin belirlenmesi ve umutsuzluğun kardeş sayısı, sınıf düzeyi, kullanılan oda, konut durumu, okul türü ve cinsiyet değişkenleriyle ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni 2013-2014 eğitim öğretim yılı birinci yarıyılında Adıyaman Merkez İlçede bulunan devlet ve özel ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 3 devlet ve 3 özel ortaokulda öğrenim gören 450 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcıların 213’ü devlet ortaokulllarında, 237’si ise özel ortaokullarda öğrenim görmektedir. Öğrencilerin 203’ü kız, 247’si ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Ölçme araçları olarak Beck Umutsuzluk Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), bireyin geleceğe yönelik olumsuz beklentilerini ölçmek amacıyla Beck, Weissman, Lester ve Trexler Tarafından 1974 yılında geliştirilen ve 20 maddeden oluşan kendini değerlendirme türü bir ölçektir. Araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, alanla ilgili literatüre dayalı olarak umutsuzlukla ilişkili olduğu düşünülen çeşitli değişkenleri belirlemek amacıyla uygulanmıştır. Öğrencilere ait kişisel bilgilerde frekans ve yüzde kullanılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin okul türü, cinsiyet, konut ve oda değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Kardeş sayısı ve okudukları sınıfa göre umutsuzluk düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğini test etmek için ise One Way ANOVA (Tek yönlü Varyans Analizi) testi kullanılmıştır. Araştırmada tüm çözümlemeler SPSS 17 paket programı kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, ortaokul öğrencilerinin umutsuzluk düzeyinin kardeş sayısı, öğrenim gördükleri sınıf ve kullandıkları oda durumuna göre farklılık göstermediğini, ancak okul türü, cinsiyet ve konut durumunun umutsuzluk düzeyi üzerinde anlamlı bir farklılığa yol açtığını göstermektedir. Bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve sonuçlara dayalı önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Hopelessness Level Of State and Private Middle School Students and Investigation Of Its Relation With Certain Variables
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This research aims at determination of hopelessness level of state and private middle school students and investigation of its relation with certain variables as the number of siblings, the level of class, the room used, the condition of the building, the type of school and gender. The population of the study consists of the students studying at state and private middle schools in the center of Adıyaman, in the first half of 2013-2014 education year. The sample of the study includes 450 students of 3 state and 3 private middle schools specified by simple random sampling. 213 of the participants study at state middle schools while 247 of them study at private middle schools. 203 of the students are girls while 247 of them are boys. Beck Hopelessness Scale (BHS) and personal data form designed by the researcher were used as data collection instruments. BHS is a kind of a self-assessment scale which consists of 20 items and which was designed by Beck, Weissman, Lester and Trexler in 1974 with the aim of measuring the i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 46.051
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini