Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 28
Osmanlı’nın İlk Daimi Büyükelçisi Giritli Aziz Ali Efendi’de Psikoloji: Nefs ve Akıl Örneği
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Giritli Aziz Ali Efendi, XVIII. Yüzyıl Osmanlı düşünürüdür. Erkan-ı Divan-i Hümayunda öğretmenlik yapmıştır. Modernleşme çabalarının görüldüğü XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin ilk daimi ilk büyükelçisidir. Ana dili Rumcadır. Arapça ve Farsça bilmektedir. İslam düşünce alanlarından felsefe, tasavvuf, fıkıh, tarih, edebiyat ve şiir alanında eserler yazmıştır. Bu anlamda üretken bir Osmanlı düşünürüdür. Bütün bu özelliklerinden dolayı Aziz Ali Efendi’nin düşüncelerini anlamaya çalışmak, XVIII. Yüzyıl Osmanlı düşünce yapısına da işaret etmek anlamına gelmektedir. Aziz Ali, hem Osmanlı topraklarında hem de Batı topraklarında yaşamış bir düşünürdür. Eserlerinin çoğunu da Batı’da Büyükelçi iken yazmıştır. Bu bağlamda Osmanlı ve Batı düşüncelerinin etkileşiminin niteliğine dair bir fikir sunmaktadır. Tikel verilerden hareket ederek tümel yargılarda bulunmanın metodolojik hatalara yol araladığının farkındayız. Ancak zikredilen özellikleri dikkate alındığı zaman, Aziz Ali’nin Osmanlı düşüncesini anlamada sıradan bir örnek olmadığı görülür. Aziz Ali, Makale-i Felsefe, Varidat ve Lübbü’l-lübâb fî Merâsîmi’l-âdâb adlı eserlerinde felsefenin alanlarından sayılan psikoloji konularına değinmiştir. Psikoloji alanında nefs ve akıl konusu üzerinde durmuştur. Nefs çeşitleri olarak nebati, hayvani, insani ve kutsî ruhu ele almıştır. Akıl konusunu ise biyolojik, kozmolojik, etik ve epistemolojik açıdan değerlendirmiş, aklı bilkuvve, bilmeleke, bilfiil ve müstefad akıl olarak dört kısımda incelemiştir. Nefs ve akıl konusunda Aristoteles, Alexander of Aphrodisias, Fârâbî, İbn Sînâ, Sühreverdî ve İbn Rüşd’ün görüşleri ile benzer düşüncelere sahiptir. Bu bağlamda Meşşâî düşünceyi takip ettiği ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.109
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini