Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 63
 İndirme 21
Sabahattin Eyuboğlu’nun Denemelerine Genel Bir Bakış
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Hemen her konuda kaleme alınabilecek deneme, yazarına, kişisel görüşlerini ifade etme açısından oldukça geniş bir olanak sağlar. Bununla birlikte, günlük konuşma diline yaslanması, yazarına dile getirilen düşünceleri kanıtlama zorunluluğu yüklememesi de denemeyi cazip kılan yönlerdendir. Tüm bunlara rağmen, Türk edebiyatında denemenin geçmişi çok eskilere dayanmaz. Bazı yazarlarımızın da ifade ettiği gibi, bu durumda, ülkemizde eleştirel düşünce yaklaşımının geç gelişmiş olmasının da payı olduğu düşünülebilir. Dünya edebiyatında Montaigne’le birlikte anılan modern deneme, Türk edebiyatında Tanzimat döneminin özel gazetelerinde yer alan musahabelerle görülmeye başlar. Bu geç tanışmaya rağmen, özellikle Cumhuriyet döneminde edebiyatımızın pek çok isminin rağbet gösterdiği bir tür haline gelir. Ancak, Türk edebiyatında görülen denemelerin çoğu, şair, romancı ya da hikâyeci olarak tanınmış isimlere aittir. Edebiyatımızda “deneme yazarı” olarak tanınmış isimlerin sayısı azdır. Bu isimlerden biri de Sabahattin Eyuboğlu’dur. Deneme alanında edebiyatımızın oldukça üretken isimlerinden biri olan Eyuboğlu, edebiyattan siyasete, resimden mimariye kadar çok farklı konularda denemeler yazmıştır. Onun şiir ve sanatla ilgili denemeleri, ele aldıkları konular açısından, birbirinden farklı kitaplarda da inceleme konusu edilmiştir. Ayrıca, yazarla ilgili olarak düzenlenmiş sempozyumlar da bulunmaktadır. Çalışmanın Giriş bölümünde denemenin temel nitelikleri tespit edilmiştir. Çalışmanın Gelişme bölümü, Sabahattin Eyuboğlu’nun denemeleri üzerine kuruludur. Bu bölümde yazarın denemeleri konu, işleyiş, dil ve üslup özellikleri gibi açılardan ele alınmıştır. Yazarın edebiyat, kültür, sanat, siyaset gibi alanlarda dikkat çeken düşüncelerine değinilmiştir. Kullandığı konuşma dili ve üslubu örneklendirilmiştir. Yazarla ilgili olumlu ve olumsuz bazı değerlendirmelere yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışmanın seyri içinde Eyuboğlu’nun denemeleri ve denemeciliğiyle ilgili olarak daha önce tespit edilen nitelikler üzerinde durulmuş ve yazarın deneme türünün önemli isimlerinden biri olduğu vurgulanmıştır

Anahtar Kelimeler:

A General Overview To The Sabahattin Eyuboglu’s Essays
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Essay which can be written nearly in any subject enables great opportunity to the writer in expressing personal opinions. In addition to this, other aspects which makes essay attractive are that it reposes on colloquial language and does not impose writer any obligation of testifying his thoughts. Despite all, essay does not have a long history in Turkish literature. As some of our writers have stated, in this case, it can be thought to result from the fact that critical thinking approach improved late in our country. Essay which is referred with the name of Montaigne in world literature begins to be seen with interviews in private newspapers of Tanzimat period in Turkish literature. Despite this late acquaintance, essay becomes a genre many writers of our literature demanded especially in Republic period. However, most of the essays observed within Turkish literature belong to people who are known as poet, novelist or narrator. There is limited number of writers who are known as “essayist” in our literature. One of these writers is Sabahattin Eyuboğlu. Eyuboğlu, one of the productive writers of out literature in essay genre, wrote essays in various subjects from literature to politics, painting to architecture. His essays about petry and art was used as analysis subject in different books in the sense of issues they discuss. Also, there are symposiums which have been organized about the author. In the Introduction section of study, basic principles of essay were determined. The development section is based on essays of Sabahatin Eyuboğlu. In this section essays of writer were analyzed in the sense of subject, process, style and mode. Prominent thoughts of writer in the fields of literature, culture, art and politics were mentioned. His colloquial language and style were exemplified. Positive and negative assessments were made about writer. In the conclusion section, qualifications which were determined about essays and essay writing approach of Eyüboğlu within the course of study were elaborated and it was emphasized that the writer is one of the important names of essay genre.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.378
Turkish Studies