Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 114
 İndirme 40
Ağızbilimi Terimleri Sözlüğü Üzerine
2011
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Dünyada ağırlıklı olarak diyalektoloji (İng. dialectology, Fr. dialectologie, Alm. Dialektologie) terimiyle karşılanan ağızbilimi; amaçları, çalışma alanları, terimleri ve yöntemleri ile giderek dilbilim/dilbilgisi ve lehçebilimden ayrılmıştır. Diyalekteloji yerine “ağızbilimi” terimini kullanmak, sıradan bir “terim tercihi” değildir. Dil, lehçe ve ağız terimleri arasındaki derin ayrılık bize -zaten var olan- farklı bir alanın varlığını kabul ettirmekte. Bu yüzden dilbilgisi/dilbilim, lehçebilimi ve ağızbilimi -her ne kadar birleştikleri birçok nokta olsa da- giderek birbirinden ayrılan ayrı bilim dalları olmuşlardır. Bu anlamda, ağızbilimi alanı için terim sözlüklerinin oluşturulması da önemli bir ihtiyaçtır. Ülkemizde yeteri kadar dilbilim/dilbilgisi terim sözlükleri vardır ancak henüz lehçebilimi veya ağızbilimi terim sözlükleri hazırlanmamıştır. Ağızbilimi terimleri, dünya genelinde yaygın olarak diyalektoloji terim sözlükleri içinde yer almaktadır. Söz konusu terimler, bizde daha çok dilbilgisinin temel çalışma alanları olan; sesbilgisi, biçimbilgisi, sözdizimi, ve anlam bilgisi terimlerini içeren genel dilbilim/dilbilgisi terimleri sözlüklerinde geçmektedirler. Bu bildirideki amacımız, ülkemizde yapılmış çeşitli ağız araştırmalarından yola çıkarak oluşturacağımız ağızbilimi terimler listesinin, söz konusu sözlük çalışmalarına bir başlangıç teşkil etmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 613
DİYALEKTOLOG