Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 89
 İndirme 34
Bozkır Kültüründe Bakırın Ortaya Çıkışı ve İşlenmesi
2013
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu yaşam tarzını ve geçim yollarını bulunduğu coğrafya şartlarına göre belirlemiştir. Verimli arazilerin üzerinde yaşayan toplumların çoğu tarım toplumlarını oluşturmuşlar ve tarımdan geçimlerini sağlamışlardır. Buna karşılık, bozkırın verimsiz arazileri üzerinde, sert iklim koşullarında yaşam süren Türk kavim ve toplumları konargöçer (Atlı göçer) toplum oluşturmuşlardır. Bu zor coğrafya önemli bir avantaj sağlamıştır. Buralarda bol miktarda bakır bulunmuştur. Üstelik buralarda bulunan bakır yüzeye yakın olduğu için, o günün ilkel şartlarında bile kolaylıkla çıkarılabilmiştir. Dağlarda ve vadilerde suyun aşındırdığı yerlerden topladıkları bakır cevherini taş balyozlarda döven Bozkır kültürünün insanı, bu cevheri eritme kazanında eritip sıvı hale getirdikten sonra hazırladıkları döküm kalıplarında alet edevat haline dönüştürmüştür. Bakır madeninin doğal olarak bulunduğu bölgelerde eritme ve döküm atölyeleri arkeolojik keşifler sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bu dökümhanelerde dünyanın ilk metal ustaları zanaatlarını icra etmeye başlamışlar ve insanoğlunun teknoloji serüvenin temellerini buralarda atmışlardır. Bu merkezlerde yapılan bakır malzeme konar göçer bozkırlı kavimler tarafından eski dünyaya yayılmış ve aynı zamanda değerli bir ticari mal haline gelmiştir. Bu durum, eski dünyada kullanılan taş ve kemik malzemenin yerini bakır malzemenin almasını sağlamış bunun sonuncunda taş devri sona ermiş bakır çağı başlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 170
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini