Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 600
 İndirme 100
 Sesli Dinleme 1
Biyografik Eleştiri Bağlamında A. Kadir’in “bir Kayısı Ağacı” Adlı Şiiri
2019
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Edebiyatımızda “A. Kadir” imzasıyla tanınan Abdülkadir Meriçboyu, “1940 Kuşağı” şairlerindendir. Şair, askerî lise ve hukuk yükseköğrenimi görmesinin yanında ömrü boyunca edebiyatla alakasını kesmez, çeviriler yapar ve antolojiler hazırlar. Eserlerinde “Toplumcu Gerçekçi” anlayışı öne çıkaran sanatçı, hem bu anlayışından hem de Nâzım Hikmet propagandası yaptığı gerekçesiyle 1943-1947 yılları arasında sürgün edilir. Son sürgün yeri Kırşehir’dir ve şair yaklaşık iki yıl burada kalır. Kırşehir’deyken yazdığı şiirlerini “Ali Karasu” adıyla çeşitli dergilerde yayımlar. Bu şiirlerin en bilinenlerinden biri “Bir Kayısı Ağacı”dır. “Hikâye-şiir” türündeki bu eserde mekân Kırşehir’in Dinekbağı Mahallesi’dir. Söyleyicisi kayısı ağacı olan şiirde, küçük bir ailenin sıradan ve yoksul hayatı anlatılır. Bu çalışmada A. Kadir’in hayatı, sanatı ve Kırşehir sürgününe değinildikten sonra Kırşehir’deyken yazdığı “Bir Kayısı Ağacı” adlı şiiri “biyografik eleştiri kuramına” göre incelenmiş; şiirdeki kişiler ve mekân, şairin hayatından yola çıkılarak elde edilen gerçek verilerle yorumlanmıştır. Şiirin kişiler kadrosunu oluşturan İbrahim ile Fatma ve onların çocukları Ahmet’in gerçek kimlikleri belgelerle açıklanmıştır. Ayrıca şiirin mekânı durumundaki ve bugün hâlâ ayakta kalan kerpiç ev hakkında da bilgi verilmiştir. Böylelikle Kırşehir kültürüne, Türk edebiyatı tarihine dair yeni bir bilgiye ulaşmanın yanı sıra biyografik unsurların şair hassasiyeti ile edebî metne dönüştürülmesi incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In The Biographical Review Of A. Kadir's "a Kayisi Tree"
2019
Yazar:  
Özet:

Abdülkadir Meriçboyu, known in our literature by the signature of "A. Kadir", is one of the poets of "1940 Generation". The poet, in addition to his military high school and high school in law, does not interrupt his relationship with literature throughout his lifetime, he makes translations and prepares antologies. The artist who highlighted the concept of "social realistic" in his works is expelled between 1943-1947 years due to both this understanding and the reason for the propaganda of Nazim Wisdom. The last place of deportation is Kırşehir and the poet will stay here for about two years. He published his poems in various journals under the name "Ali Karasu" in Kırşehir. One of the most famous of these poems is the “Tree of the Cave”. This is the story of the town, the town of the town of the town of the town of the town. In the poetry, which is the tree of the speaker, it tells the ordinary and poor life of a small family. In this study, A. Kadir's life, art and deportation were referred to after he was in Kırşehir, his poem "A Kayısı Tree" was studied according to the "biographical criticism theory"; the people in the poem and the place were interpreted with the real data obtained by the way out of the poet's life. The real identity of the people of the poet, Abraham and Fatma, and their children, Ahmet, was revealed in documents. There is also information about the place of the poem and the house that still stands today. Thus, it has been studied to the Kırşehir culture, as well as to the new knowledge about the history of Turkish literature, as well as the biographical elements are converted into literary text with poetry sensitivity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.755
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini