Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 24
KLASİK ŞİİR ESTETİĞİNDE YENİ ARAYIŞLAR: KÂMİL DİVANI ÖZELİNDE
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Büyük oranda İslam kültür ve geleneği üzerine inşa edilen klasik şiirin estetiği, İslam estetiğidir. İslami gelenekte hayal mesabesinde olan bu dünyanın pek bir önemi yoktur. Aslolan duyularla algılanabilen bu âlemdeki geçici şekillerle uğraşmak değil, eşyanın değişmeyen özünü yakalamak, görünür âlemin ardındaki mutlak hakikate ulaşmaktır. Tevhit ve tenzih anlayışlarının etkisiyle figürden kaçan ve figürü cansızlaştıran İslam sanatkârı soyut formlara yönelerek eşyayı idealize eder. Allah’ın sınırlı unsurlardan sonsuz çoklukta, birbirinden çok farklı ve de sanatlı varlık vücuda getirdiğinin idrakinde olan müslüman sanatkâr, sınırları önceden belirlenmiş olan malzemeyle daha önce hiç yapılmamış olanı başarmak ister. Varlık âleminin mutlak güzelliğin bir tezahüründen ibaret olduğunu bildiğinden kesrette dağılmak yerine belirli objeler üzerinde derinleşmeyi yeğler. Sınırlı sayıdaki mazmun ve kelimeyle ve de geleneğin belirlediği klasik şekiller içerisinde şiir yazma yolunu seçen klasik şair, soyut formlar içerisinde mutlak güzelliği sezdirmek ister. 18. yüzyılın sonundan itibaren sosyal değişimlerin de etkisiyle asırlar boyu devam eden bu gelenekte bazı çizgi dışı söylemler kendini göstermeye başlar. His ve hayalin yerini tasavvur, ruhun yerini şuur, duygunun yerini maddi hazlar alır. Konulardaki değişime paralel olarak klasik nazım şekillerinde hatta vezinde de bir takım esnemeler görülür. Bu çalışmada 19. yüzyılın sonunda klasik gelenekte yazmaya devam eden şair Kamil üzerinde durulacaktır. Şairin divanı özelinde, klasik şiirin değişmezlerinin ne şekilde değişmeye başladığıyla ilgili bazı tespitler yapılacaktır. Ayrıca, klasik estetikten batı tarzı şiire geçiş süreciyle ilgili değerlendirmelere yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.756
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi