Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 73
 İndirme 27
Kokoro (Gönül) ve Eylül Romanlarında K, Sensei ve Necib’in Ölümlerinin Durkheim’ın İntihar Teorisi Bağlamında Analizi
2018
Dergi:  
International Journal of Languages Education and Teaching
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, biri modern Türk edebiyatının, diğeri ise modern Japon edebiyatının başyapıtları arasında yer alan Eylül (1900-1901) ve Kokoro (1914) romanlarının umutsuz bir aşkın pençesindeki üç erkek karakteri ve bunları ölüme götüren nedenler karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, aynı yüzyılda, farklı kültürlerde kaleme alınmış bu eserlerde, “dostluk”, “aşk” ve “sadakat” gibi kavramlarla sınanan karakterlerin, romanın sonunda aynı yolu seçtiğini, diğer bir deyişle, yok olmayı tercih ettiğini ortaya koymaktır. Bu yok oluşu tercih olarak kabul etmemizin en büyük sebebi, Necib ve Sensei’in, K ve Necib’in yaşanan olaylar karşısındaki tutumlarının, âşık oldukları kadına verdikleri değer dolayısıyla yok oluşa giden yolu uzatmalarının örtüşmesidir. Bunun yanında, her iki romanda da yazarların karakterlere uzun iç hesaplaşmalar yaptırdığı bölümlerde karakterlerin, yok oluşa hazırlandıklarının itirafları da görülmektedir. Çalışmada ilk olarak, iki eserin kısaca olay örgüleri anlatılmış, sonra yazarlar ve yaşadıkları dönemin her iki ülkedeki siyasi atmosferi tanıtılmıştır. İnceleme kısmında Necib, K ve Sensei’in “dostluk”, “aşk”, “sadakat” hakkındaki düşüncelerine dair söylemleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, daha sonra yaşadıkları olaylar karşısında takındıkları tutumlar ile yok oluşa dair oluşturdukları planlar yine söylemleri üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son olarak, karakterlerin yok oluş sebepleri ile yok oluş yöntemleri arasındaki farklılıkların sebepleri kültürel açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kuramsal çerçeve Durkheim’in intihar teorisi üzerinden şekillendirilmiştir. Buna göre eserde, Necib’in bencil intihar; Sensei’in elcil intihar ve K’nin yazgısal intihar türünde hayatlarına son verdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of K, Sensei, and Necib's deaths in Kokoro and September novels in the context of Durkheim's theory of suicide
2018
Yazar:  
Özet:

This study compared the three male characters in a disappointed love of the novels of September (1900-1901) and Kokoro (1914), one of the modern Turkish literature and the other among the masterpieces of modern Japanese literature, and the causes that lead them to death. The aim of the study is to show that in the same century, in these works that were painted in different cultures, the characters tested with concepts such as "friendship", "love" and "satisfaction" chose the same way at the end of the novel, in other words, they prefer to disappear. The greatest reason why we accept this disappearance as a preference is that Necib and Sensei, K and Necib’s attitudes towards the events that are happening, extend the way to disappearance because of the value they give to the woman they are in love. In addition, in both novels, the writers make long internal calculations to the characters, the acknowledgements that the characters are prepared for disappearance are also seen. In the study first, the two works briefly described the events organizations, then the writers and the political atmosphere in both countries of the period they lived. In the review section, Necib, K and Sensei’s opinions about “friendship”, “love”, “satisfaction” were compared, and the plans they made about the disappearance and the attitudes they had in the face of the events they had experienced were attempted to be revealed again through their opinions. Finally, the reasons for the differences between the causes of the disappearance of characters and the methods of disappearance were tried to be evaluated culturally. The theoretical framework is based on Durkheim’s theory of suicide. According to this, the work has come to the conclusion of Necib’s self-suicide; Sensei’s prophetic suicide and K’s self-suicide in the kind of self-suicide.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Languages Education and Teaching

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 881
Atıf : 1.221
International Journal of Languages Education and Teaching