Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 134
 İndirme 36
ŞEYHÜLİSLÂM HOCAZÂDE MUHAMMED ESAD EFENDİ VE MANZUM FETVÂLARI
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Osmanlı’da fetvâların manzum biçimde de yazılmış olması bu kalem mahsullerinin orijinal bir tür olarak Türk edebiyatında yerini almasını sağlamıştır. Fetvâ kelimesi yiğit, genç, kavî manasındaki fetâ kökünden türemiş olup müşkil bir meselenin güçlü bir cevapla halledilmesini ifade etmektedir. Osmanlı’da iftâ, yani fetvâ verme işlemi merkezde şeyhülislâm, taşralarda müftülerce icra edilmiştir. Fetvâ verme işlemi Osmanlı’da önemli bir kamu hizmeti olarak telakki edilmiş ve sual edilen müşkil bir konunun fıkhi hükmü şeyhülislam veya müftü tarafından kaynaklarına müracaat edilerek çözümü ortaya konulmuştur. Bu sebeple müftü veya şeyhülislâm için hallâl-ı müşkilât (güçlükleri çözen) şeklinde bir ifade kullanılmıştır. Osmanlı fetvâlarının büyük bölümünün Türkçe ve mensur hâlde yazıldığı, az sayıda da olsa manzum hâlde yazılmış olanların bulunduğu görülmektedir. Ayrıca, Arapça olarak yazılmış fetvâ sayısının da önemli bir sayıda bulunduğu görülmektedir. Osmanlı’da manzum fetvâlar Divan şairleri arasında özel bir yeri bulunan şeyhülislâm veya müftülerce yazılmış olup Hocazâde Muhammed Esad Efendi de bu şeyhülislâmlardan birisidir. Bu durum, Osmanlıda manzum fetvâ vermede en önde bulunan Hocazade ailesinin üstünlüğünü bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu makalede Hocazâde Muhammed Esad Efendi hakkında bilgi verilip nazmen verilmiş bir adet manzum fetvâsı tanıtılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.591
International Journal of Language Academy