Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 144
 İndirme 23
Dede Korkut Hikâyelerinden Çağdaş Türk Tiyatrosuna “tepegöz” Motifi
2017
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Çağdaş Türk edebiyatında hemen her türde geleneksel halk edebiyatı ürünlerinden yararlanılmaktadır. Bu ürünlerden yararlanılan türlerden biri de tiyatrodur. Dedem Korkut kitabı yaklaşık yaklaşık 200 yıl önce bulunan Türklerin Millî destanı ve dünya edebiyatının önemli ürünlerinden biridir. Bu bağlamda Cumhuriyet sonrası Türk tiyatrocularına ilham veren zengin bir kaynaktır. Birçok oyun yazarı, bu kaynağı bir şekilde değiştirip dönüştürerek ve modernize ederek okuyucusuna/seyircisine sunar. Bu yazarlardan biri de Turgay Nar’dır. Nar, ilk tiyatro oyununa ad olarak da seçtiği Tepegöz adlı yapıtında Dede Korkut Hikâyeleri’nde öne çıkan Tepegöz motifi üzerinden sosyal ve siyasal eleştiriler geliştirir. Yunan mitolojilerinde Kyklop’lar olarak bilinen tek gözlü devler, Türk destan, masal ve mitolojilerinde Tepegöz olarak karşımıza çıkar. Sadece bu iki millette değil Hint, Alman ve diğer milletlerin sözlü anlatılarında bu tiplere rastlanmaktadır. Yazar bu oyununda Oğuzların başına bela olan Tepegöz karakterinin topluma verdiği zararları sorgular. Oyunlarında metaforlar, simgesel anlatımlar, tekinsizlik, mitolojik unsurlar, masal kahramanları vasıtasıyla sosyal ve politik eleştirilere ağırlık veren yazar, bu oyunda özellikle yönetim kademesinde bulunanların topluma karşı sorumluluklarını da sahneye taşır. Oğuzlar’ın lideri konumunda bulunan Aruz Koca’nın yanılgısı sonucu doğan Tepegöz, obanın başına bela olur ve halkın sahipsiz olduğu bir anda darbe yaparak yönetime geçer. Yönetime geçtikten öldürülünceye kadar halkın tüm emeğini sömürür, karşı çıkanları cezalandırır veya öldürür. Yazar, Brecht’in: “Canavarı doğuran karın bugün hala verimli” sözünü, arka kapağa taşıyarak hemen her dönemde süregelen halkın emeğinin sömürülmesi olayını bu oyunda etkileyici sembolik ve lirik bir anlatımla sunar. Foucault’un, panoptik gözün iktidarı olarak da okunabilecek oyun; toplumu gözetleyen ve onu her bakımdan sömüren kapitalist iktidarlara da gönderme yapar. Bu çalışmada Turgay Nar’ın Tepegöz adlı oyunu analiz edilecektir

Anahtar Kelimeler:

The Motivation Of The "tepegoz" To The Contemporary Turkish Theatre From Dade's Horror Stories
2017
Yazar:  
Özet:

In contemporary Turkish literature, almost all kinds of traditional public literature products are used. One of the types of products used is the theater. Dedem Korkut is one of the important products of the National History of Turks and world literature found about 200 years ago. In this context, it is a rich source of inspiration for the Turkish theaters after the Republic. Many gamemakers offer this resource to the reader/spectator by changing and transforming and modernizing it in some way. One of these writers is Turgay Nar. Nar develops social and political criticisms through the Motive of Tepegöz, which stands out in the Dede Korkut Stories in his work called Tepegöz, which he has also chosen as the name for his first theatre game. The only eye giants known as Cyclops in Greek mythologies come to us as Tepegöz in Turkish narrative, fairy tales and mythologies. Not only in these two nations, these types are found in the verbal narratives of India, Germany and other nations. In this game, the author questiones the damages that the Tepegöz character has caused to the society, which is troubled to his sons. In his games, the writer who emphasizes social and political criticism through metaphors, symbolic narratives, unity, mythological elements, fairy tale heroes, in this game he carries on the stage the responsibilities of those who are especially in the management stage against society. Tepegöz, born as a result of the mistake of Aruz Koca, who is in the leadership position of the sons, becomes trouble at the head of the oban and goes to the government by making a coup at the moment that the people are unown. He exploits all the work of the people, from being ruled to being killed, punishes or kills the opponents. The author brings Brecht’s saying, “The womb that gave birth to the monster is still productive today,” to the back cover, and presents the event of the exploitation of the work of the people that continues in every period with an impressive symbolic and lyrical narrative in this game. Foucault’s game, which can also be read as the power of the panoptic eye, also sends it to the capitalist powers that monitor society and exploit it in every way. In this study, Turgay Nar's Tepegöz game will be analyzed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.580
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini