Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 241
 İndirme 76
 Sesli Dinleme 1
Şiirde Göstergelerle Anlama ve Anlamlandırma: “seni Yaşamak” Örneği
2016
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

En basit tanımıyla dil insanlar arasındaki iletişimi sağlayan bir araçtır. Gerek sözlü gerek yazılı olsun, bu iletişimi sağlayan dil dediğimiz araç farklı göstergelerin belli bir sistem dahilinde bir araya gelmesiyle oluşan bir bütündür. Bu bütünün parçaları olan göstergeler iki ayrılmaz yüzü olan birimlerdir ki bu yüzlerin biri ses öteki ise kavramdır ve aralarındaki ilişki dilbilimci Saussure’e göre nedensizdir. Çevremizdeki her şeyi anlatabilmeyi sağlayan işte bu çift yüzlü göstergelerdir. Dilsel iletişim göstergeler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bildirişimi sağlayan her öğe bir göstergedir. Saussure’e gore dil, bir sözcükler listesi değil, bir göstergeler dizgesidir. Saussure’ün gösterge kuramının temelini oluşturan kurala göre dil göstergesi gösteren ve gösterilenden oluşur. Bu çalışmamızda dili kullanmanın en güzel alanı olan edebiyatın şiir türü örneklerinden olan “Seni Yaşamak” şiirinde kullanılan dilsel göstergelerin nasıl farklı bir anlam kazandığı, dizimsel ve biçimsel yapılarıyla ele alınarak, dilbilimin anlambilim alt dalı içerisinde değerlendirilecektir. Şiiri oluşturan göstergeler kesitler halinde ele alınarak, şairin görünenin arkasındaki gerçeği okura nasıl aktardığı irdelenecektir. Çünkü şiirde kullanılan dil günlük dildeki yapılardan çok farklıdır. Şiir, sözcük ve tümce düzeyinde dilbilimsel yöntemle incelenecek, daha sonra da elde edilen bulgular üzerinden şiirin derin yapıdaki anlamına, göstergebilimsel ve anlambilimsel bir yaklaşımla yeni bir anlam kazandırılmaya çalışılacaktır. Şiiri şiir yapan, sözcükleri sahip oldukları anlamların ötesine taşıyan imgelere ve söylenenin derin yapısına ışık tutan bir kapı aralanacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.563
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini