Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 925
 İndirme 107
 Sesli Dinleme 8
Masal Birleştirme Etkinliği ile Yaratıcı Yazma Becerisinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma
2018
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Türkçe Öğretim Programı'na göre yazma becerisinin geliştirilmesinde amaç; öğrencilerin duygu, düşünce, hayal, tasarı ve izlenimlerini dilin imkânlarından yararlanarak yazılı anlatım kurallarına uygun şekilde anlatmalarıdır. Öğrencilerin yazma alışkanlığı kazanmaları ve yazma becerilerini geliştirmeleri de amaçlanmaktadır. Öğrencilerin yazma becerisini kazanmalarında onların bazı türlerle yaratıcı yazma çalışmaları yapmaları da öğrencilerin birçok kazanım elde etmeleri adına önemlidir Yaratıcı düşünme sürecinde öğrencilerin hem dili hem de yazma becerisini geliştirmeye yarayan birçok tür bulunmaktadır. Bunlardan biri de masaldır. Bu çalışma kapsamında seçilmiş olan masalların, öğrenciler tarafından yaratıcı yazma becerisiyle yeniden ortaya konması amacından hareketle ortaya çıkan alt problemlere cevaplar aranmıştır. Masal birleştirme etkinliğinin uygulandığı yaratıcı yazma dersleriyle ilgili sınıf düzeyine göre farklılıklara bakılmıştır. Çalışma, Malatya Yazıhan Durucasu İmam Hatip Ortaokulu 2016-2017 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde 5., 6. ve 7. sınıfa devam eden 46 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırma, uygulama esnasında, masalları birleştirmeleri için öğrencilere okunan ve anlatılan 12 masalla sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamında verilerin elde edilmesi aşamasında dört masal grubu oluşturulmuş ve veriler Yaratıcı Yazma Becerilerini Değerlendirme Kontrol Listesi doğrultusunda değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda öğrencilerin kendi yazdıkları masal metinlerinde; yeni başlık oluşturdukları, yeni karakterler yarattıkları, kahramanlara yeni isimler verdikleri, karakterlerin özelliklerini değiştirdikleri, karakterler arası yeni ilişkiler kurdukları, kahramanlar arası rol değişimi yaptıkları, olayları yeniden kurguladıkları, olaylar arasında bağ kurdukları, farklı mekânlar kullandıkları, mekânın özelliklerini değiştirdikleri, özgün ifadeler kullandıkları, kendi yaşantılarıyla ilişkilendirdikleri, atasözü ve deyimleri uygun durumlarda kullandıkları, benzetme ve diğer sanatlara yer verdikleri, orijinal ifadeler kullandıkları, sıra dışı düşünce ortaya koydukları, sentez yapabildikleri, gerilim ve heyecan kattıkları tespit edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, sınıf düzeyi bağlamında öğrencilerin gelişme kaydettikleri sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara ilişkin verilerin analizi çalışma içinde ayrıntılı olarak sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.563
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini