Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 102
 İndirme 34
Öğrencilerde Empati Becerisini Geliştirme Temelli Bir Teknik Olarak Görsel Öykü: Örnek Uygulamalar
2019
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

21. yüzyıl gençliğinin kişisel özelliklerini nitelerken genellikle kullanılan temel ifadelerden biri, “gençlerde yazının yerini görselliğin aldığı” olagelmektedir. Nitekim 2005 sonrası geliştirilen Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersleri Öğretim Programlarında tanımlanan becerilerden biri “görsel okuma” olmuştur. Yine görsel okuma gibi, “empati becerisi” de 2005 yılı öğretim programlarının tümünde kazandırılacak bir diğer beceri olarak yer bulmuştur. Özellikle günümüz toplumsal yapısı içerisinde empati pek çok sosyal, siyasal ve kültürel sorunun çözümünün ilacı gibi görülmektedir. Bu çerçevede “görsel öykü” olarak nitelenen ve ilk kez bu çalışmada uygulanan bu yaklaşım, “görsel okuma” ile “empati” becerilerini birleştirmeyi amaçlayan bir öğrenme öğretme süreci olarak görülmelidir. Bu araştırmanın amacı, “görsel öykü” yaklaşımı merkezli bir öğrenme sürecini planlamak, sınıf içinde uygulamak ve sonuçlarını ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma olup eylem araştırması desenine göre şekillenmiştir. Çalışma, İstanbul ili, Pendik ve Kağıthane ilçelerinde yer alan devlet okullarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, 2 sınıf öğretmeni ile 3. sınıfa devam eden toplam 59 öğrenci katılmıştır. Çalışmanın veri toplama araçlarını “öğrenci çalışma yaprakları”, “sınıf içi kamera kaydı”, “öğrenci ön algı ve son algı anketi” ile “öğretmen günlükleri ve saha notları” oluşturmaktadır. Uygulama, Hayat Bilgisi Öğretim Programı içerisinde yer bulan “Ormanları korumak” ve “Çocuk hakları” adlı çalışma konuları ile gerçekleştirilmiştir. Her bir kazanım için 3’er ders saatinden toplamda 6 ders saati öğretim süreci planlanmıştır. Sınıf içinde gerçekleşen öğrenme süreci sonunda, öğrencilerin görece büyük bölümünün görsel öykülerde yer alan varlıklarla farklı düzeylerde empati kurabildiklerini göstermektedir. Görsel öykü öğrenme sürecinin çalışma yaprakları hazırlanan rubrikler (derecelendirme ölçekleri) çerçevesinde analiz edilmiştir. Öğrenci ön ve son algı anketi ile öğretmen günlükleri de nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonuçları öğrencilerin, sınıflarında ilk kez uygulanmasına karşın, görsel öykü öğretim sürecini büyük oranda yapabildiklerini ortaya koymaktadır. Yine öğrenciler, görsel öykünün sınıflarında uygulanması nedeniyle eğlendiklerini bu tarz etkinliklerin yeniden yapılmasını istediklerini ifade etmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Görsel öykü, empati, hayat bilgisi, eylem araştırması

Anahtar Kelimeler:

‘visual Story’ As A Technique For Developing Empathy Skill In Students: Model Practices
2019
Yazar:  
Özet:

Students’ addiction to visuals and unwillingness toward writing are generally listed among the features of the youth of the 21st century. Thereby visual reading has been included in instructional programme launched in 2005 by The Ministry of National Education in Turkey as a skill need to be developed in students. According to the new programme launched, students are expected to acquire empathy as a skill as well. These two skills could be integrated via visual story as it provides visual data such as photograph, video, caricatures on which students could work as well as it renders social issues or situations that invite students to empathize. In this regard, the aim of the present study is to design and evaluate a teaching intervention based on visual story. The qualitative research paradigm was adopted in the study where action research was the main research design. The study groups were the students who are attending state schools located in Pendik and Kağıthane in Istanbul. 59 students and 2 elementary class teachers participated in the study. Students’ worksheets, video records of the teaching intervention, pre and post perception questionnaire and teachers’ diary were the main data collection tools. The visuals stories were designed in topics of “saving forests” and “child rights”. A three hours teaching intervention was planned and conducted for each topic studied. The rubrics which are assessment instruments used were prepared for analyzing students’ responses to visual stories. The content analyses were benefitted in analyzing qualitative data obtained via pre and post perception questionnaire and teachers’ diaries. The classroom observations and results of analysis of the students written responses to worksheets revealed that the students could empathize with human beings in visual stories at different levels. The research findings also pointed out that the students could interpret visuals and draw conclusions out of visual story even though the teaching was novel to them. In the line of the research results it is possible to state that the students had fun during teaching process and would like to work with visual stories in different topics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.721
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini