Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 96
 İndirme 44
Öğretmen Adaylarının Fen Öğretimi Öz-yeterlilikleri ile Fen Öğrenimi Öz-düzenleme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2014
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde, ülkeler uluslar arası sınavlarla (PISA, TIMMS,) öğrencilerinin fen ve matematik alanında başarı düzeylerini ölçmektedirler. Öğrencilerin fen ve matematik alanındaki başarılarında önemli etkenlerden biri de öğretmenlerdir. Bu durum fen öğretimi ve fen öğretimini ilgilendiren branş öğretmenlerinin öğretmen yetiştirme süreçlerine de bakmayı zorunlu kılmaktadır. Araştırmada, öğretmen adaylarının (fen öğretimi ile ilgili bölümler; fen ve teknoloji, sınıf öğretmenliği, okul öncesi) fen öğretimine ilişkin öz-yeterlilik düzeylerinin ve öz-düzenleme becerilerinin (fen bilimleri derslerine ilişkin) betimlenmesi ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, ulaşılabilir evren olarak Türkiye’deki bir üniversitenin eğitim fakültesi belirlenmiştir. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde, fen öğretimi ile ilgili dersleri ve öğretim amaçları olan fen ve teknoloji öğretmenliği, sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği bölümü seçilmiştir. Bu bölümlerin 2. ve 3. sınıflarında 2011-2012 öğretim yılında okuyan 130 öğretmen adayı ölçüt ve basit tesadüfi örneklem metoduna göre belirlenmiştir. Veri toplama araçları olarak, Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği (ÖMSÖ) ve Fen Öğretimi Öz-yeterlilik İnanç Ölçeği (FÖİÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS programında yüzde, frekans, Pearson Momentler Çarpımı istatistik hesaplamaları kullanılarak göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının fen bilimleri alan derslerine ilişkin öz-düzenleme becerileri ile fen öğretimi öz-yeterlik düzeyleri arasında zayıf ilişki bulunmuştur (r=0.223, p<0.05). Öğretmen adaylarının yetiştirilmelerinde öğrenmede ve ileride öğretmede güçlük çekecekleri fen bilimleri alan derslerini daha iyi öğrenmeleri için lisans eğitimlerinde öz-düzenleme stratejilerini öğrenecekleri eğitimin verilmesi oldukça yararlı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications With Fen Teaching Qualifications
2014
Yazar:  
Özet:

Today, countries measure the levels of success of students in the field of science and mathematics through international exams (PISA, TIMMS,). One of the key factors in the student’s achievements in the field of science and mathematics is teachers. This situation makes it compulsory for the teaching processes of the teachers of the branches that are interested in the teaching and the teaching of the science. The study aims to describe the level of self-qualification and self-regulatory skills of teachers (the departments related to teaching; science and technology, class teaching, pre-school) and the relationship between these two variables. In this study, the faculty of education of an university in Turkey has been identified as an accessible university. In determining the sample of the research, the science and technology teaching, classroom teaching and pre-school teaching department, with the courses and teaching purposes related to science teaching, were selected. In the 2nd and 3rd classes of these sections, 130 teachers who studied in the 2011-2012 academic year were determined according to the standard and simple random sampling method. As data collection tools, the Measures of Motivating Strategies in Learning (MSC) and the Measures of Self-Competence Faith in Science Teaching (MSC) have been used. The analysis of the data is done according to the SPSS program using percentage, frequency, Pearson Moments Strike statistical calculations. The study found a weak relationship between the self-regulating skills of the teachers candidates in the field of science and the levels of self-quality in the teaching of science (r=0.223, p<0.05). It can be very useful to provide teaching to teachers who will learn the self-regulating strategies in their bachelor’s training to better learn the courses in the field of science that they will have difficulties in learning and teaching in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 869
Atıf : 8.038
2023 Impact/Etki : 0.55
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi