Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 149
 İndirme 66
İKİ SAVAŞ ARASI DÖNEM YAKINDOĞU’DA TÜRK - ERMENİ İLİŞKİLERİ
2019
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devletine karşı savaşan Ermeniler’e, Ruslar ve Fransızlar tarafından “Büyük Ermenistan” devleti vaat edilmişti. Taşnak ve Hınçak gibi terör örgütleri, vatandaşı oldukları devlete karşı Ermeni topluluklarını isyana kışkırtarak, başta Van ve Bitlis olmak üzere çeşitli yerlerde isyan başlatmışlardı. Çıkan olayları durdurmak için Osmanlı yönetimi, Doğu Anadolu’da bulunan Ermenileri, 1915 yılında Osmanlı toprağı olan Suriye’ye tehcir kararı aldı. Savaş sırasında göç ettirilen Ermenilere 1918 yılında bir kararname ile izin verildiğinden, bir kısmı Anadolu’da terk ettikleri topraklara geri dönmüştür. Kurtuluş Savaşı süresince düşman ordusu ile birlikte hareket etmişlerdir. 1921 Ankara Anlaşması’ndan sonra, işgal edilen yerlerdeki Ermeniler, Fransız ordularıyla birlikte tekrar bölgeden çekilmiştir. Lozan Konferansı’nda Ermeni istekleri “Azınlıklar Sorunu” sırasında görüşülmüş ancak, devlet kurma istekleri gerçekleşmemiştir. Lozan sonrası dönem, yeni bir güçler dengesi ve siyasi haritanın oluşturulduğu dönemdir. Bu aşamadan sonra Ermeniler, Kürtlerle birlikte kurdukları Hoybun Cemiyeti’nde, 1926-1930 yılları arasında gerçekleşen Ağrı isyanı sırasında, Türkiye’ye karşı eylemlerde bulunmuştur. 1938 yılında Türk ordusunun İskenderun’a girmesi ve 1939 Antlaşması ile Hatay’ın Türkiye’ye devri, Ermenilerin kaygılarını arttırmıştır. Bölgedeki Ermeniler’in bir kısmı bu kez Lübnan’a ve Suriye’ye, diğerleri ise ABD ve Fransa’ya göç etmişlerdir. Fransa göçü organize etmiş ve Birinci Dünya Savaşı ve işgal sırasında kendileri için savaşan Ermenilere, finansal destek sağlamıştır. Türk yetkilileri bu yer değiştirme sırasında Fransız yetkililerle üzerinde anlaştıkları göç düzenlemeleri ile, göçmenleri korumak için gerekli önlemleri almışlardır. Bu çalışmada Fransız Dışişleri Bakanlığı ve Osmanlı Arşiv Belgelerinden yararlanarak, 1918-1940 yıllarına Yakındoğu’da Türk-Ermeni İlişkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

İKİ SAVAŞ ARASI DÖNEM YAKINDOĞU’DA TÜRK - ERMENİ İLİŞKİLERİ
2019
Yazar:  
Özet:

The Armenians who fought against the Ottoman State during the First World War were promised by the Russians and the French the "Great Armenia" state. Terrorist organizations such as Taşnak and Hınçak, by provoking the Armenian communities to rebell against the state they are citizens, initiated rebellion in various places, primarily in Van and Bitlis. To stop the events, the Ottoman government, the Armenians located in Eastern Anadolu, made a decision to threaten Syria, the Ottoman land in 1915. Since the Armenians who emigrated during the war were permitted by a decree in 1918, some of them returned to the territory they left in Anadolu. During the War of Liberation, they moved together with the enemy army. After the Ankara Treaty in 1921, the Armenians in the occupied places, together with the French armies, were withdrawn again from the region. The Lozan Conference discussed the Armenian demands during the "Minority Problem", but the demands for the establishment of a state did not realize. The post-Lozan period is the period in which a new balance of powers and a political map are created. After this phase, the Armenians took action against Turkey in the Hoybun Society they founded with the Kurds, during the Pain Rebellion that took place between 1926-1930. The entry of the Turkish army to Alexandria in 1938 and the transition of Hatay to Turkey by the Treaty of 1939 increased the concerns of the Armenians. Some of the Armenians in the region have migrated this time to Lebanon and Syria, while others have migrated to the US and France. France organized the immigration and provided financial support to the Armenians who fought for themselves during the First World War and occupation. During the change, Turkish authorities have taken the necessary measures to protect immigrants, with the immigration arrangements they agreed with French authorities. In this study, using the French Foreign Ministry and the Ottoman Archives documents, the aim is to study the Turkish-Armenian relations in the Middle East in the years 1918-1940.

0
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 536
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi