Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 37
 Görüntüleme 134
 İndirme 37
Okul Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Öz Yeterlikleri ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Türkiye genelinde yapılan bu çalışmaya okul müdürü ve müdür yardımcısı olmak üzere toplam 8561 okul yöneticisi katılmıştır. Araştırmada Beş Faktör Kişilik Envanteri ve Teknoloji Liderliği Öz-Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterliklerini ve kişilik özelliklerini belirlemek için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Bununla birlikte, okul müdürlerinin teknolojik liderlik öz yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için kanonik korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinden vizyoner liderlik davranışını göreli en az gösterdikleri, dijital vatandaşlık davranışını ise en fazla gösterdikleri saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuca göre, okul müdürlerinin nevrotik kişilik davranışını göreli olarak düşük düzeyde gösterdikleri, öz disiplin kişilik davranışını ise göreli olarak daha fazla gösterdikleri anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerinin kişilik özellikleri ile teknolojik liderlik öz yeterlik becerileri arasında pozitif yönde önemli kanonik ilişki bulunmuştur. Buna göre, dışa dönüklük, uzlaşmacılık, öz disiplin, deneyime açıklık düzeyleri yüksek olan okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinin de daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Diğer taraftan, okul yöneticilerinin nevrotik kişilik düzeyi arttıkça teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinin azaldığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between The Technological Leadership Self-qualifications and Personality Characteristics Of School Managers
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the relationship between the technological leadership self-capacities and personality characteristics of school managers. A total of 8561 school managers, including school director and assistant director, participated in this work throughout Turkey. In the study, five factors personality inventory and technology leadership self-sufficiency scale were used. This study calculated the arithmetic average and standard deviation values to determine the technological leadership skills and personality characteristics of school managers. However, a canonical correlation analysis was conducted to reveal the relationship between the technological leadership self-capacities and personality characteristics of school managers. According to the results of the research, the school managers have found that the visionary leadership behavior from their technological leadership self-capacity skills is comparable to the digital citizenship behavior. According to another conclusion from the study, it is clear that school managers show neurotic personality behavior at a relatively low level, while self-disciplinary personality behavior at a relatively higher level. The research has found a significant canonical relationship in a positive direction between the personality characteristics of their managers and the technology leadership self-capacity skills. Accordingly, it is understood that school managers with high levels of outward orientation, consensus, self-discipline, experience-openness also have higher technical leadership self-qualification skills. On the other hand, as the level of neurotic personality of school managers increases, it has been seen that the technological leadership self-capacity skills decrease.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Therelationship Between Schooladministrators’ Technological Leadership Self-efficacyand Their Personality Treats
2019
Yazar:  
Özet:

The  aim  of  this  study  was  to  examine  the  relationship  between  school  administrators’technological leadership self-efficacy and their personalitytraits. In this quantitative research,a descriptive model was used. The study  was conducted throughout Turkey and 8561 schooladministrators participated in the study. To get data  from  school administrators, the “FiveFactors Personality Inventory” and “Technological Leadership Self Efficacy Scale” scales wereused. The data was analysed via arithmetic mean, standard deviation and canonical regressionanalysis.  Through  the  findings  it  was  found  that  school  administrators  indicated  visionaryleadership behaviour relatively less and showed self-discipline behaviour more. It was also seenthat there was a significant canonical relationship between school administrators’ technologicalleadership  self-efficacy  and  their  personality  traits  in  a  positive  way.  It  can  be  said  that  thehigher the level of principals’ extroversion, conscientiousness, agreeability and openness to theexperience were, the higher their level of technological leadership self-efficacy. On the otherhand, it was determined that as the levelof neurotic personality of school principals increased,their technological leadership self-efficacy skills decreased.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 9.298
2023 Impact/Etki : 0.596
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi