Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 58
 İndirme 37
 Sesli Dinleme 1
Y Kuşağı Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Liderlik Uygulamaları Tercihleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Anadolu University Journal of Education Faculty
Yazar:  
Özet:

Kişilik, yüzyıllardan beri psikoloji ve sosyoloji gibi birçok disiplinin ilgisini çeken, tanımı, içeriği ve etkileri üzerinde çeşitli tartışmalara sahip bir kavramdır. Tıpkı kişilik gibi, liderlik kavramı da özellikle geçen yüzyılda popüler bir bilimsel konu haline gelmiştir. Liderlik, bir organizasyonda ve/veya bir toplumda diğerleri üzerindeki etkileri ve nesiller arası geçiş gücünden dolayı kişilikten daha etkili ve daha geniş bir kavram olarak düşünülebilir. Hem kuşaklar arasındaki geçiş kapasitesi hem de sosyal yapıları etkileme yeteneği nedeniyle, liderlik kavramını kişilik ve nesil açısından değerlendirmek yararlı olacaktır. Bu çerçevede çalışmamız ülkenin ve dünyanın gelecek elli yılına yön verecek olan Y-Kuşağı bireylerinin kişilik özellikleri ve liderlik algıları arasında ilişki olup olmadığını, üniversite öğrencilerinden oluşan çalışma grubuyla ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu amaçla, çalışmanın ölçme araçları Mersin ili sınırları içerisinde bulunan devlet ve özel üniversitelere devam etmekte olan son sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Elde edilen verilerle yapılan analizlerde, özel veya kamu üniversitesi öğrencisi olma durumuna göre dışadönüklük ve sorumluluk kişilik alt boyutlarında istatistiki olarak anlamlı farklılık ortaya çıkarken, aynı değişkenin liderlik uygulamaları alt boyutlarında farklık yaratmadığı görülmüştür. Kişilik ile liderlik özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirmesinde duygusal denge kişilik alt boyutu ile hiçbir liderlik alt boyutu arasında istatistiki bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Sorumluluk kişilik alt boyutunun ise vizyon oluşturma ve risk alma liderlik alt boyutlarıyla ilişkili değilken diğer üç alt boyutla korelasyonu olduğu bulunmuştur. Uyumluluk, dışadönüklük ve deneyime açıklık kişilik özelliklerinin ise tüm kişilik alt boyutlarıyla negatif yönlü ilişkiye sahip oldukları belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Relationship Between The Five Factor Personality Characteristics and Leadership Applications Preferences Of Final Class Students
2019
Yazar:  
Özet:

Personality is a concept, which has been attracted of many disciplines such as psychology and sociology since centuries, which has various discussions on its definition, content and impacts. Similar to personality concept, leadership has begun to be a popular scientific subject especially in the last century. On the other hand, leadership may be thought to be an effective and wider concept than the personality, due to impact on others in an organization and/or a society for generations. Because of both the capacity of transition between generations and the ability to influence social structures, it would be useful to evaluate the concept of leadership in terms of personality and generation. In this framework, our study aims to whether there are relationships or not, between the personality traits and preferences of leadership applications of individuals of Y Generation, who will give direction to the next fifty years of our country and world, with a sample is composed of university students. With that aim, the Quick Great Five Personality Test (QGFPT) and Leadership Practices Inventory (LPI) were applied to the students who were members of Y Generation, in the last degrees of two universities in Mersin (one was private, and another was public university). The analysis of collected data reveals that the status of the attended institution (public or private) made some differences in terms of their personality traits. But, there has been no statistical significances on the preferences of leadership practices. A meaningful relationship was determined among most sub-dimensions of personality traits and LPI. The findings are evaluated in the light of related literature.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Relationship Between Personality Traits and Preferences Of Leadership Practices Of Y-generation Member Students In The Last Grades Of Universities
2019
Yazar:  
Özet:

Personality is a concept, which has been attracted of many disciplines such as psychology and sociology since centuries, that has various discussions on its definition, content and impacts. Similar to personality concept, leadership has begun to be a popular scientific subject especially in last century. On the other side, leadership may be thought an effective and wider concept than the personality, due to impacts on others in an organization and/or in a society for generations. Because of both the capacity of transition between generations and the ability to influence social structures, it would be useful to evaluate the concept of leadership in terms of personality and generation. In this frame, our study aims to whether there are relations or not, between the personality traits and preferences of leadership applications of individuals of Y Generation, who will give direction to next fifty years of our country and world, with a sample is composed of university students. With this aim, the assessment tools of the present study have been applied to last grade university students, who are in the public and private universities in Mersin city. In the analyses of those data, while there were significances on the extraversion and conscientiousness personality traits according to be student of a state or private university, other personality traits have been not affected by the same variable. On the assessment between the personality and leadership traits, there has been not any statistical correlation between the neuroticism and any leadership sub-dimensions was determined. The conscientiousness sub-dimension of personality has had no statistical correlation with the challenge the process and the inspire a shared vision sub-dimensions of leadership, while correlations with other three sub-dimensions has been found. Agreeableness, openness to experience and extraversion, which are the sub-dimensions of personality traits, has been negatively correlations with all sub-dimensions of leadership determined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Anadolu University Journal of Education Faculty

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 537
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini