Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 71
 İndirme 39
Afyonkarahisar Dinar Bademli Köyü Cami Röleve Projesinin Lazer Tarama Yöntemiyle Hazırlanması
2019
Dergi:  
The Turkish Online Journal of Design Art and Communication
Yazar:  
Özet:

Avrupa mimarisinde 17.ve 18. Yüzyıllarda batılılaşmayla birlikte var olan barok ve rokoko üslupları, 18.Yüzyılın ikinci yarısında ülkemizde de etkisini göstermeye başlamıştır.Bu üslup, öncelikle saray ve çevresinde varlık gösterse de zamanla Anadolu’ya da yayılmış ve farklı mimari yapı gruplarında kullanılmıştır. Özellikle II. Abdulhamit döneminde cülus kutlamaları amacıyla Anadolu’nun pek çok kentinde bu üsluba uygun camiler yaptırılmıştır. Bu camilerin ortak özelliği ise, iç mekan süslemelerinin benzerliğidir. Afyonkarahisar Dinar ilçesinin Bademli Köyü’nde bulunan cami, 1901-2 yılında II.Abdulhamit tarafından cülus kutlamaları amacıyla yaptırılmıştır. Caminin basit bir plan şeması olmasına karşın iç mekan süslemeleri dönemin özelliklerini yansıtmaktadır. Camide sıva üzerine kalem işi tekniği ile tasvir edilmiş bitkiler, vazolar, çiçekler gibi süsleme kompozisyonları yer almaktadır. Değişik formlardaki çiçek demetleri, ağaçlar, hat yazıları ve cami tasvirleri gibi bitkisel, geometrik süslemelerle bezenmiş duvarlar, iç mekanı zenginleştirmiştir. Kültürel varlık olarak kabul edilen bu caminin tarihi kimliğinin ortaya çıkarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması adına cami için restorasyon çalışmaları gerekmektedir. Bu bağlamda; öncelikle caminin röleve ölçümlerinin yapılmasına ilişkin yersel lazer tarama yöntemi kullanılarak tarihi yapı belgelenmiştir.Çalışmada; Bademli Köyü Camisi’nin tarihi önemi vurgulanarak, caminin mimari özellikleri, yersel lazer tarama teknolojisinin röleve sürecine olan katkısı, röleve aşamaları,belgelenmesi ve sayısal ortamda gerçekleştirilen vektörel çizim süreci aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Afyonkarahi̇sar Di̇nar Bademli̇ Koyu Cami̇ Roleve Projesi̇ni̇n Lazer Tarama Yontemi̇yle Hazirlanmasi
2019
Yazar:  
Özet:

17th and 18th in Europe. The Baroque and rococo statues, which existed in the centuries with the westernization, began to show their influence in our country in the second half of the 18th century.This statue, although it exists primarily in the palace and its surroundings, has been spread to Anatolia over time and has been used in different architectural structural groups. Especially the II. During the Abdulhamit period, many cities of Anatolia have built the right mosques for the purposes of celebrating the cules. The common feature of these mosques is the similarity of the interior decorations. The mosque located in the Bademli village of Afyonkarahisar Dinar district, was built in 1901-2 by II.Abdulhamit for the purpose of cules celebrations. Despite the fact that the mosque is a simple plan scheme, the interior decorations reflect the characteristics of the time. The camide contains decorative compositions such as plants, vases, flowers, depicted with the technique of the pen work on the shell. Walls covered with vegetable, geometric decorations, such as flower sets, trees, lines and mosquito paintings in different forms, have enriched the interior. The restoration work for the mosque is needed in order to reveal the historic identity of this mosque, which is considered a cultural asset, and to ensure its sustainability. In this context, historic structure was documented primarily using the local laser scanning method for the making of the mosque's railway measurements. In the study, the historic importance of the Bademli Village Mosque was emphasized, the architectural characteristics of the mosque, the contribution of the local laser scanning technology to the rolling process, the rolling stages, the documentation and the vectoral drawing process carried out in the numerical environment.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






The Turkish Online Journal of Design Art and Communication

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 523
Atıf : 1.937
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini