User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 80
 Downloands 36
Öğrencilerin empatik eğilimlerinin bazı demografik bilgiler açısından incelenmesi
2019
Journal:  
Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Bu araştırma üniversite öğrencilerinin empatik eğilimlerini farklı değişkenler açısından incelemesi amacı yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma 116 erkekler (%58,0) ve 84 kadın (%42,0) olmak üzere toplam 200 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerin empatik eğilimlerini ölçmeye yönelik Dökmen (1988)tarafından geliştirilen Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ) kullanılmıştır. Normal dağılıma uygun olan EEÖ verileri parametrik analiz yöntemleriyle incelenmiştir. İkiden az gruplar ile EEÖ arasındaki farkı tespit etmek için t testi uygulanmıştır. İkiden fazla gruplar ile EEÖ arasındaki farkı tespit etmek için ANOVA testi uygulanmıştır. Çıkan farkların hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için ise post-hock testlerinden Tukey uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin sınıfları ile empatik eğilimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p=0,01  <0,05). Çıkan farkın hangi gurupta yer aldığı post hock testlerinden Tukey testi ile saptanmıştır (p=0,012 <0,05). Buna göre, 4.sınıf (65,51±8,23) öğrencilerin empatik eğilimleri 3.sınıf (60,54±7,82) öğrencilereoranla daha fazladır. Sonuç: Öğrencilerin bulundukları sınıflar ile empatik eğilimleri arasında fark ortaya çıkmıştır. Cinsiyet, yaş, bölüm ve algılanan gelir arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Öğrencilerin tanımlayıcı özellikleri ile empatik eğilimleri arasındaki ilişki incelenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır.

Keywords:

Examination Of The Empathic Tendencies Of Students In Terms Of Some Demographic Information
2019
Author:  
Abstract:

Aim: This research was conducted to examine the empathic tendencies of university students in terms of different variables. Methods: The study was conducted on over 200 students, 116 males (58.0%) and 84 females (42.0%). The empathic tendency scale (ETS)to measure the empathic tendencies of students empathic tendency scale developed by Dokmen (1988) was used. Reliability of the scale was measured with Chronbach Alpha (α=0.56). The collected data were analyzed and normal distribution was determined. For this reason, statistical analysis was performed with parametric test methods. Results: According to the research findings, there was a statistically significant difference between the students' classes and empathic tendencies (p=0.01; <0.05). The difference between the groups was determined by Tukey test (p=0.01; <0.05). According to this, 4th class (65.51±8.23) empathic tendencies of students were more than the students of 3rd class (60.54±7.82). Conclusion: There has been a difference between the classes of the students and the empathic tendencies. There was no statistically significant difference between gender, age, division and perceived income. The relationship between descriptive traits and empathic tendencies of the students was examined and no statistically significant relationship was found.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi

Field :   Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 205
Cite : 678
Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi