Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 133
 İndirme 68
Hakemlerin Problem Cozme Becerileri İle Oz Yeterlikleri Arasindaki İliskinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı hakemlerin problem çözme becerileri ile öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin bazı demografik değişkenlerle birlikte incelenmesidir. Çalışma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Çalışmaya 2017-2018 sezonunda aktif olarak hakemlik yapan %50’si (n:122) futbol, %26’sı (n:62) basketbol ve %24’ü (n:58) hentbol hakemi olmak üzere 242 kişilik hakem grubu katılmıştır. Çalışmaya katılan hakem grubunun %16,5’ini (n:40) kadın, % 83,5’ini (n:202) erkek hakemler oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Hepler ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen problem çözme envanteri (PÇE) ve Karaçam ve Pulur (2017a) tarafından geliştirilen hakem öz yeterlik ölçeği (HÖYÖ) kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin belirlenmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, ikili karşılaştırmalarda t testi ve çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Yapılan analizlerde hakemlerinin PÇE toplam puanı ile eğitim düzeyleri arasında yüksek lisans mezunu hakemler lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür (p < .05). Hakemlerin HÖYÖ toplam puanı, fiziksel yeterlik, oyun bilgisi ve baskı alt boyutu ile hakemlik branşları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Hakemlerinin PÇE toplam puan ile yaşları ve hakemlik yılları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür(p < .05). Hakemlerinin HÖYÖ toplam puan, fiziksel yeterlik, oyun bilgisi, karar verme, baskı ve iletişim puanları ile yaş ve hakemlik yılları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür(p < .05). Hakemlerin PÇE toplam puan ile HÖYÖ toplam puan fiziksel yeterlik, oyun bilgisi, karar verme, baskı ve iletişim değişkenleri negatif yönlü ve anlamlı ilişkili oldukları görülmektedir(p < .05). Çalışmanın sonucunda hakemlerin problem çözme becerilerinde eğitim, yaş ve hakemlik yıllarının, öz yeterliklerinde ise yaş ve hakemlik yıllarının önemli değişkenler olduğu görülmüştür. Ayrıca hakemlerin problem çözme becerileriyle öz yeterliklerinin birbirini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Hakemlerin Problem Cozme Becerileri İle Oz Yeterlikleri Arasindaki İliskinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to study the relationship between judges' problem-solving skills and their self-capacities along with some demographic variables. Work is a visual work in the relational scan model. The sample of the study is created using the appropriate sample method. The study was attended by a group of 242 judges, including 50% (n:122) football, 26% (n:62) basketball and 24% (n:58) huntball judges who were active in the 2017-2018 season. 16,5% of the group of judges participating in the study are women (n:40) and 83.5% (n:202) are male judges. The study used the personal information form as a tool for data collection, the problem-solving inventory developed by Hepler and Peterson (1982) and the arbitrator self-qualification scale developed by Karaçam and Pulur (2017a). For the determination of variable relationships, the Pearson Moment Relationship Correlation Assessment, the t test in bilateral comparisons and the one-way variance analysis (ANOVA) in multiple comparisons were used. In the analyses made, it has been shown that there is a significant difference between the total score of their judges and the level of education in favor of the graduate judges (p < .05). The total score of the judges, the physical skill, the knowledge of the game and the sub-dimensions of the pressure and the branches of the arbitration have found significant differences. Their judges have seen a negative and meaningful relationship between their total score and age and years of judgment (p < .05). Their judges have been shown to have a positive and meaningful relationship between their overall score, physical skill, game knowledge, decision-making, pressure and communication points and age and judgment years (p < .05). The judges are seen to have a negative and meaningful relationship with the total score of the judges with the total score of the judges with the physical skill, game knowledge, decision making, pressure and communication variables (p < .05). The study has shown that the skills of the judges to solve problems have significant variations in education, age and arbitration years, and in their own qualifications the age and arbitration years. It has also been shown that judges’ ability to solve problems and their self-capacities have a positive impact on each other.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.793
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi