Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 214
 İndirme 35
 Sesli Dinleme 3
Milliyetçilik Bağlamında Bahoz/Fırtına Filminin Söylem Analizi
2019
Dergi:  
Erciyes İletişim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma sinema ve milliyetçilik ilişkisinin irdelenmesine dair literatüre bir katkı sağlama amacındadır. Çalışmada bu kapsamda Kazım Öz’ün 2008 yılında gösterime giren Bahoz / Fırtına filmi milliyetçilik bağlamında söylem analizine tabi tutulacaktır. Bu filmin seçilme nedeni ise gerek işlediği konunun gerekse yönetmenin açıklamalarının Kürt milliyetçiliğine dair söylemsel bir yapıya işaret etmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü yönetmen Kazım Öz “Kürt Sineması” icra ettiğini ifade ederek, sinemasını mevcut bilinen sinema pratiklerinden ayrı bir noktada konumlandırmaktadır. Bununla beraber film 1990’ların yoğun politik atmosferinde geçmekte ve Kürt siyasi hareketinin üniversite ayağını anlatısının merkezine yerleştirmektedir. Dolayısıyla film, Kürt milliyetçiliği ve sinema ilişkisinin irdelenmesine dair uygun bir yapı sağlamaktadır. Çalışmada Kürt milliyetçiliği ve sinema ilişkisinin irdelenme sebeplerinden birisi de mevcut Türkçe literatürde bu alanda bir eksiklik bulunmasından dolayıdır. Zira Türk milliyetçiliği ve sinema ilişkisine dair birçok çalışma bulunurken, Kürt milliyetçiliği ve sinema ilişkisini doğrudan ele alan bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmada kuramsal zeminin sağlanması için öncelikle, milliyetçilik ve Kürt milliyetçiliği farklı kuramcılar eşliğinde açıklanmıştır. Akabinde filmdeki söylemsel yapıyı ortaya çıkartmak için gerekli teknik olan Teun Van Dijk’ın söylem analiz modeli açıklanmış ve film bu modele göre çözümlenmeye çalışılmıştır. Filmdeki söylem yapısının Kürt milliyetçiliğine dair söyleme uyduğu tespit edilmekle birlikte, milliyetçiliğe dair kuramcıların ifade ettiği çeşitli görüşlerin de film içinde onaylandığı görülmüştür. 

Anahtar Kelimeler:

Nationality in the context of the Storm / Storm film
2019
Yazar:  
Özet:

This study aims to contribute to the literature on the development of the relationship between cinema and nationalism. In this study, Kazim Öz's 2008 film Bahoz / Storm will be subject to a speech analysis in the context of nationality. The reason for the film being chosen is that the subject of the film is necessary because the director’s statements indicate a narrative structure about the Kurdish nationalism. Because the director Kazim, expressing his performance in the "Kurd Cinema", places his cinema at a separate point from the current known film practices. However, the film takes place in an intense political atmosphere of the 1990s and places the college foot of the Kurdish political movement in the center of the story. Therefore, the film provides a suitable structure for the development of the Kurdish nationalism and the film relationship. One of the reasons why the Kurdish nationalism and the film relationships are broken in the study is because there is a lack in the current Turkish literature in this field. While there are many studies on Turkish nationalism and the relationship between the cinema, there is no study directly on the Turkish nationalism and the relationship between the cinema. For the provision of theoretical ground in the study, nationalism and Kurdish nationalism were explained first and foremost in the accompaniment of different theorists. In the end, the speaking analysis model of Teun Van Dijk, which is the necessary technique to reveal the speaking structure in the film, has been explained and the film has been tried to be resolved according to this model. Although the speech structure in the film was found to be in line with the speech about Kurdish nationality, the various views theorists expressed about nationality were also seen to be confirmed in the film.

Anahtar Kelimeler:

The Discourse Analysis Of The Bahoz/storm In The Context Of Nationalism
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to make a contribution to the examination of the relationship between cinema and nationalism. Hence, The Bahoz / Storm film which was directed by Kazım Öz in 2008, is subject to discourse analysis in the context of nationalism. The reason for choosing this film is that it points to a discursive structure of Kurdish nationalism. Because Kazım Öz expressed various times which he considers his films in “Kurdish Cinema”. Hence, Öz places his cinema in a separate position that the other known cinema practices. In addition to that the film’s narrative centres around Kurdish youth movement. Therefore, the film provides a convenient structure for examining the relationship between Kurdish nationalism and cinema. One of the reasons for examining the relationship between Kurdish nationalism and cinema is that there is a deficiency in the current Turkish literature about this issue. While there are many studies on the relationship between Turkish nationalism and cinema, there is no study which directly deals with the relationship between Kurdish nationalism and cinema. First, nationalism and Kurdish nationalism are explained in the context of different theorists in order to provide the theoretical framework in the study. Subsequently, Teun Van Dijk’s discourse analysis, which is a method for unveiling discourses in texts, is explained and the film is analyzed accordingly. The Kurdish nationalist discourse of the film has been confirmed. In addition to that, the various views expressed by the theoreticians of nationalism have also been confirmed by the film itself. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Erciyes İletişim Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 626
Atıf : 3.513
2023 Impact/Etki : 0.229
Erciyes İletişim Dergisi