Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 174
 İndirme 41
Erzincan Müzesinde Bulunan Urartu Dönemine Ait Bir Grup Tunç Bilezik ve Küpeler
2015
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

M.Ö. 9. yüzyılda Uruatri ve Nairi konfederasyonlarının birleşmesi ile Van Gölü’nün doğu kıyısında merkezî Urartu Krallığı ortaya çıkmıştır. M.Ö. 8. yüzyılın başlarından itibaren bu devlet hızlı bir yükseliş göstererek sınırlarını; kuzeyde Transkafkasya, batıda Malatya, güneyde Toros Dağları, doğuda ise Kuzeybatı İran içlerine kadar genişletmiştir. Urartu Krallığı’nın gelişimine paralel olarak siyasi, sosyal, ekonomik, askerî yapısında ilerlemeler olmuştur. Tüm bunlarla birlikte Urartularda üstün bir el işçiliği, özgün bir sanatsal yapı ve son derece ince bir takı zevki ortaya çıkmıştır. Bunların ortaya çıkmasında, Doğu Anadolu’nun maden zenginliğinin Urartular tarafından bilinmesi ve etkin bir şekilde işletilmesi önemli bir etken olmuştur. Urartular bu madenleri işleyerek, silah, günlük kullanım eşyaları ve süs eşyaları yapmışlardır. Madenleri kullanarak takı yapımında ustalaşan Urartular döneminden kalan çok sayıdaki kuyumculuk eseri, bugün ülkemizde ve yurtdışında özel koleksiyonlarda veya müzelerde bulunmaktadır. Bu eserler, Urartu Krallığı’nın sanatta ve kuyumculukta ulaştığı seviyeyi ve kendilerine has üslubu yansıtır niteliktedir. Özellikle bilezikler, o dönemde kutsal sayılan hayvanların başları ve fantastik yaratıklar biçiminde süslenmiştir. Altın, gümüş, tunç ve kurşundan yapılan küpeler ise Urartu halkının hem kadınları hem de erkekleri tarafından yaygın biçimde kullanılmıştır. Büyük bir kısmı Urartu dönemi mezarlarından elde edilen takılar, o dönemde süslenme, büyü, kötülüklerden korunma, statü göstergesi olarak ve ayrıca öldükten sonra kişinin sonsuza kadar korunacağına inanılarak yaygın bir biçimde kullanılmıştır. Urartu döneminden kalan ve Erzincan Müzesinde bulunan bilezik ve küpelerden oluşan takılar, bunların güzel birer örneği niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 532
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini