Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 107
 İndirme 47
Mehmed Ağa Camii’nde Görülen Taş İşlemeciliği Üzerine Bir Değerlendirme
2017
Dergi:  
Türkiyat Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Mehmed Aga Mosque was located in a külliye comprising of a dervish lodge, a Turkish bath, a mausoleum, and a fountain in Çarşamba quarter of Istanbul’s Fatih district. Still existing with its mausoleum and Turkish bath, the mosque had been built by Davud Agha on the order of Chief Harem Eunuch Mehmed Agha. According to documents from archives, some restorations took place on the Mosquein the periods of Sultan Mahmud II (1808-1839), Sultan Abdulaziz (1861-1876) and Sultan Abdulhamid II (1876-1909). Stone decorations in Mehmet Aga Mosque, a building from the 16th century, we studied decorative use of stone material in structural and ornamental elements in this building. A showcase of the characteristic features regarding the use of stone material in its period, structure’s masonry consists of bricks and limestone used alternative manner. Along with the “kufeki” limestone, which is preferred in structural utilisation just like in the buildings of Sinan the Architect, quality stones such as Marmara marbles and serpentine breccia were used as ornamental features in the structure. When we examine the area of utilization for the stone ornaments we can see that they were used on the portal, mihrab, mimbar, mahfils, door and window frames, arches, pillars, pillar caps and bases, and inscriptions. Ornamentation techniques on the stone ornaments are made by ways of relief, engraving, latticework, sculpturing, inserting, and painting. Within the ornamentations made by ways of the traditional methods, geometric and floral ornamentations, calligraphies, and ornamentations depending of architectural shapes have a dominant effect. However, although limited, we can also see the examples of coloured stone decorations made by spolia. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türkiyat Mecmuası

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.074
Atıf : 2.604
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini