Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 132
 İndirme 50
The Contribution Of Energy Consumption To Climate Change: A Feasible Policy Direction
2012
Dergi:  
International Journal of Energy Economics and Policy
Yazar:  
Özet:

Mitigating climate change is one of the biggest challenges that confront mankind in the present millennium. The problem has continued to dominate public debates in terms of its origin, sources, potential impacts and possibly adaptation strategies. In this paper, the contributions of energy to the climate change debate are explored. The analysis shows that since about 1850, the global use of fossil fuels (coal, oil and gas) has increased and dominated world energy consumption and supply. The rapid rise in fossil fuel combustion has produced a corresponding rapid growth in CO2 emissions and accounts for over 80% of global anthropogenic green house gas emissions (GHGs) in 2008. It was shown that a substantial amount of CO2 emissions still emanates from the increased use of heavy polluting fuel like coal by industrializing countries like the United States, Japan and China. Historically, the developed countries have contributed the most to cumulative global CO2 emissions and still have the highest total historical emission. A disaggregated analysis indicates that two sectors of the economy, electricity and heat as well as the transport sector (majorly road transport), emit greater amounts of GHGs. Some mitigation mechanisms have been suggested including improved energy efficiency, energy pricing reforms, imposition of carbon emission taxes, promoting investment in renewable energy technologies and creating public environmental awareness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Energy Economics and Policy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.578
Atıf : 3.894
2023 Impact/Etki : 0.22
International Journal of Energy Economics and Policy