Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 127
 İndirme 49
Üniversite Öğrencilerinin İletişim Becerilerinin Değişkenlere Göre İncelenmesi
2018
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin iletişim becerilerinin değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırma kapsamında 2016-2017 öğretim yılında İstanbul Aydın Üniversitesinde öğrenim gören 400 (208 kız, 192 erkek) gönüllü öğrenciden kolay örnekleme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Araştırmada katılımcılara “Kişisel Bilgi Formu” ve Korkut Owen ve Bugay (2014) tarafından geliştirilen “İletişim Becerileri Ölçeği” uygulanmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve İlişkisiz Grup t Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin etkin dinleme ve sözel olmayan iletişim (EDSOI) puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı ve kız öğrencilerin EDSOI puan ortalamasının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Kardeş sayısı değişkenine göre bakıldığında, iletişim kurmaya isteklilik (IKI) boyutu açısından bir kardeşi olan öğrencilerin puan ortalamasının tek çocuk olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Akademik başarı düzeyi değişkenine göre incelendiğinde ise, iletişim becerileri ölçeği toplam puanı (IBOTOP), kendini ifade etme (KIE) ve IKI boyutu açısından orta derecede akademik başarıya sahip olan öğrencilerin puan ortalamasının, zayıf akademik başarıya sahip olan öğrencilerden daha yüksek olduğuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda anne ve babanın eğitim düzeyine göre öğrencilerin iletişim becerileri açısından da anlamlı bir fark bulunmuştur. Televizyon izleme süresi değişkeni açısından incelendiğinde, IBOTOP ve IITB açısından hiç televizyon izlemeyen öğrencilerin puan ortalamasının, 2–4 saat arası izleyen öğrencilerden daha yüksek olduğu ayrıca, IBOTOP açısından ,    günlük sosyal medya kullanma süresi 2-4 saat olan öğrencilerin hiç sosyal medya kullanmayan öğrencilerin puan ortalamasından daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, kız öğrencilerin EDSOİ ortalamasının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. IBOTOP,  KIE ve IKI boyutu açısından ise, orta derecede akademik başarıya sahip olan öğrencilerin puan ortalamasının, zayıf akademik başarıya sahip olan öğrencilerden daha yüksek olduğuna ulaşılmıştır. IBOTOP ve IITB açısından hiç televizyon izlemeyen öğrencilerin puan ortalamasının, 2 saat 1 dak. – 4 saat arası izleyen öğrencilerden daha yüksek olduğu ayrıca, IBOTOP ve IKI boyutu açısından hiç sosyal medya kullanmayan öğrencilerin puan ortalamasının, 2 saat 1dak. – 4 saat arası sosyal medya kullanan öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 844
Atıf : 6.548
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini