Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 434
 İndirme 67
Müracaatçı Merkezli Yaklaşımın Sosyal Hizmet Uygulamalarında Kullanımı
2018
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Carl Rogers tarafından geliştirilen müracaatçı merkezli yaklaşımın ortaya çıkışı, teorik çerçevesi, uygulama prensipleri ve tekniklerinin sosyal hizmet uygulamalarında kullanım şekli konularını ele almak amaçlanmıştır. Rogers’ın sosyal hizmet uzmanlarıyla yaptığı çalışmalarla edindiği klinik deneyimleri psikanalizin önde gelen modellerinin yetersiz kaldığı düşüncesini geliştirmesine ve uygulamada yeni tedavi yöntemleri geliştirmesine yardımcı olmuştur. Bu yaklaşımın temel odak noktası kişinin kendi yaşantısından kendisinin sorumlu olduğu anlayışıdır. Kökeninde hümanist psikolojinin olduğu bu yaklaşım her bireyin kendini gerçekleştirme potansiyeli olduğuna inanır. Müracaatçı olduğu gibi kabul edilip empatik bir şekilde dinlenirse gizil güçleri ortaya çıkacak ve kendi sorunlarıyla ilgili çözüm yollarını kendisi bulabilecektir. Müracaatçı merkezli yaklaşımda müdahale süreci ilk görüşmeyle başlar. Odak müracaatçı olduğu için görüşmede ne olacağına müracaatçı karar verir. Sosyal hizmet uzmanı herhangi bir değerlendirme yapmaz, tarihçe almaz ya da müracaatçının hedefleri ile ilgili gündemini izlemez, müracaatçıya saygı duyar ve sıcak ve kabul edici bir tavır sergiler. Görüşme sürecini belirleyen kişi müracaatçının kendisidir. Bu yaklaşım çevresi içinde insan prensibi, değerlendirme ve müdahalede biyo-psikososyal yaklaşım, müracaatçının kendi kaderini tayin hakkı, müracaatçının manevi yönünü tanıma ve tüm insanların saygınlığı ve onuru gibi sosyal hizmetin etik ilkelerini yansıtmaktadır. Bundan dolayı sosyal hizmet uygulamalarıyla bağdaşan pek çok yönü vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi