Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 552
 İndirme 215
 Sesli Dinleme 1
ŞANGAY, HONG KONG, SİNGAPUR, JAPONYA VE GÜNEY KORE’NİN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMLERİ’NİN İNCELENMESİ
2015
Dergi:  
Asian Journal of Instruction (E-AJI)
Yazar:  
Özet:

Ülkelerin geleceklerinin inşa edilmesinde eğitimin, eğitimin inşa edilmesinde ise öğretmenlerin önemi inkar edilemez. Öğretmen, eğitim-öğretim sürecininönemli unsuru olmakla beraber nitelikli bir eğitim-öğretim süreci, nitelikli öğretmenlerle oluşturulabilir. Bu açıdan öğretmen yetiştirme programları gittikçe önem kazanmaktadır. Eğitimin kalitesini belirleyenönemli vedinamik unsuru olan öğretmenin öğrenci başarısı üzerinde defazla etkisi olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya konulmuştur. Öğretmenin eğitim-öğretimin kalitesi ve öğrenci başarısı üzerindeki rolü öğretmen yetiştirme programlarından geçmektedir. Bu araştırmada PISA 2012 ve TIMMS 2011 sonuç raporlarındabaşarılı ülkeler kategorisinde yer alan Çin-Şangay, Çin-Hong Kong, Singapur, Japonya ve Güney Kore’nin öğretmen yetiştirme sistemleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu ülkeler Asya ülkeleri içerisinde güçlü ekonomiye sahip ülkelerdir. Son yıllarda da ilgili ülkelerin eğitim alanında önemli sıçramalar yapması bu ülkelerdeki öğretmen yetiştirme sistemlerini merak konusu haline getirmiştir. Yapılan çalışma ise tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Bu çalışmada karşılaştırma yöntemlerinden yatay yaklaşım kullanılmıştır. Verilerin toplanması aşamasında; Çin-Şangay, Çin- Hong Kong, Singapur, Japonya ve Güney Kore’de uygulanmakta olan öğretmen yetiştirmeyle sistemleriyle ilgili kitap, dergi, makale ve elektronik sayfalardan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler araştırmanın amaçları doğrultusunda belirlenen kriterlere göre betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak çözümlenmiştir. Özellikle eğitimde başarılı olmuş bu ülkelerde öğretmen yetiştiren kurumlar ve bu kurumların özellikleri, öğretmen yetiştiren kurumlara öğrencilerin seçilme kriterleri, öğretmenlik mesleğine atanma koşulları, öğretmenlerin mesleki gelişimleri konusunda ne tür uygulamalar yapıldığı, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal durumları detaylıca analiz edilmiştir. Analizler sonucunda bu ülkelerde öğretmen adaylarının farklı türde isimler altında öğretmen yetiştirme kurumlarında yetiştirildikleri, öğretmen adaylarının fakültelere seçiminde ulusal sınavların yanında belirli kriterlerde komposizyon yazma, yetenek, tutum, kişilik testleri ve bireysel mülakat gibi sınavların uygulandığı belirlenmiştir. Mesleki gelişim açısından ise öğretmenlere yoğun bir uygulama eğitimi verildiği ve mesleki gelişim kurslarının öğretmenlerin kıdem, maaş ve terfisinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu ülkelerde öğretmenlerin sosyal ve ekonomik durumlarının OECD ülkelerinin ortalamasının çok üstünde olduğu ve bu yüzden bu ülkelerde öğretmenlik mesleğinin statüsünün diğer mesleklere kıyasla yüksek olduğu belirlenmiştir.   Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yetiştirme, Hong Kong, Şangay, Singapur, Güney Kore, Japonya

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Asian Journal of Instruction (E-AJI)

Dergi Türü :   Ulusal

Asian Journal of Instruction (E-AJI)