Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 139
 İndirme 39
Iıı. Murad’a Sunulan Cihad-nâme’nin Müellifi Üzerine Bir İnceleme
2018
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde İslâmiyet’in yayılması için gayrimüslimlerle yapılmış cenkleri anlatan eserlere gaza-nâme, gazavat-nâme, fetih-nâme ve cihad-nâme adı verilmiştir. Osmanlı tarih yazıcılığının önemli ürünlerinden olan bu eserlerin büyük bir bölümü XVI. yüzyılda yazılmıştır. Yazımıza konu olan Barbaros Hayreddin Paşa’nın gazalarını anlatan Cihad-nâme adlı eser bu asırda kaleme alınmıştır. Cihad-nâme, Seyyid Muradî’nin Gazavât-ı Hayrettin Paşa adlı eserinden faydalanılarak yazılmış içerisinde manzum parçaların olduğu mensur bir eserdir ve III. Murad’a sunulmuştur. Cihad-nâme, Sâfî isimli bir müellife aittir. Müellif ile ilgili eserde ve kaynaklarda yeterli bilgi yoktur. Bu çalışmada Sâfî mahlaslı edipler araştırılmış, III. Murad döneminde yaşayan Sâfî mahlaslı altı edip tespit edilebilmiştir. Bu ediplerin kimler olduğu incelenmiş, ancak bu kişilerden I. Ahmed’in imamı olan, onun tarihini yazan şair Sâfî Mustafa Efendi hariç diğerlerinin tarih yazıcılığı gibi bir çalışması olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Üzerinde çalıştığımız eserin müellifi Sâfî Efendi ile Zübdetü’t-Tevârîh’in yazarı Sâfî Mustafa Efendi’nin aynı kişi olduğu düşüncesi iki eser arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konularak ispat edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi