Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 70
 İndirme 28
Siyasal İletişim Açısından Tarihi Metinler Olarak Selçuklu Ve Osmanlı Dönemi Siyasetnameleri: Nizam’ül Mülk’ün Siyasetnamesi ve Koçi Bey Risalesi Bağlamında Siyasal İletişimin Tarihsel Kökenleri
2017
Dergi:  
İNİF E- DERGİ
Yazar:  
Özet:

Özet Siyasal iletişim demokrasiyle yakından bağlantılı bir kavramdır. Siyasal iletişim süreci genel oy hakkının kitlelere verilmesiyle belirgin biçimde başlamış, kitle iletişim teknolojisinin gelişmesiyle günümüzdeki anlamına ulaşmıştır. Günümüzde siyasal iletişim, hem ulusal hem de uluslararası alanda güç kavgalarının bir aracıdır. Bugün ki anlamda, siyasal iletişim çalışmaları ve kampanyaları ikinci dünya savaşından sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde doğup gelişmiştir Bununla birlikte siyasal iletişimin tarihsel kökenleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Özellikle Eski Yunan, Mısır, Mezopotamya ve Çin uygarlıklarında siyasi iletişim uygulamaları görülmektedir. Anadolu da kurulan büyük devletler olarak Osmanlı ve Selçuklu devletinde de bazı siyasal iletişim uygulamalarına rastlamaktayız. Özellikle yazılı metinler olarak siyasetnameler belli bir öneme sahiptirler. Siyasetnameler, dönemin hükümdar ve devlet adamlarına tavsiyelerde bulunmak amacıyla yazılan siyasi, ahlaki ve dini içerikli eserlerdir. Tarih ve Siyasetname yazarları Fars tarihi ve siyaset geleneği ile Hint hikmetinden etkilenmişlerdir. Yazıldığı dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler içermesi; devrinin yönetim anlayışını ve değerlerini yansıtması sebebi ile siyasetnameler, tarihi açıdan çok önemli kaynaklardır. Köklü bir devlet geleneğine sahip olan Selçuklu ve Osmanlı Devletleri, aynı zamanda çok zengin bir siyasetname geleneğine sahiptirler. Dini ve siyasi bir içeriğe sahip olan siyasetnameler, dini ve siyasal tarihten alınan örneklerle, hikayelerle ve alıntılarla desteklenmiştir. Bu çalışmada siyasetname geleneği siyasal iletişim süreci açısından ele alınıp incelenmiştir. Örnek metinler olarak ise Selçuklu Veziri Nizamü’l Mülk’ün Siyasetnamesi ve Osmanlı döneminin önemli siyasetnamelerinden Koçi Bey risaleleri incelenmiştir. Her iki siyasetnamede de vergi sistemi, ekonomik şartlar, adalet, sağlık, eğitim, barınma gibi meseleler ön plana çıkarılmıştır. Bu noktada siyasal aktörlerin hedef kitlelere ulaşılması amaçlanmıştır

Anahtar Kelimeler:

null
2017
Yazar:  
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
İNİF E- DERGİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 226
Atıf : 650
İNİF E- DERGİ