User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 68
 Downloands 18
Kitâb-ı Diyârbekriyye’ye Göre Çoruh Vadisinde Ak-Koyunlu Hâkimiyeti
2015
Journal:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

Oğuzların Üçok kolunun Bayındır boyuna mensup olan Ak-Koyunlular, Moğol istilası ile beraber Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkmen boylarından biridir. Moğolların Azerbaycan, İran ve Anadolu’da kurdukları İlhanlı Devleti’nin inhitat ve inkıraz dönemlerinde Doğu Anadolu’da Kara-Koyunlular ile birlikte adları zikredilen Ak-Koyunlular, Anadolu’da ilk olarak Çoruh Vadisi’ne yerleştiler. Bu bölgede önce Trabzon Komnenos hanedanıyla daha sonra Erzurum hâkimiyeti nedeniyle Kara-Koyunlular ile rekabete giriştiler. İran, Azerbaycan ve Irak bölgelerini hâkimiyeti altına alan Timurlular’a tâbi olan Ak-Koyunlular, Kara-Koyunlular karşısında üstün bir duruma geçerek Diyar-ı Bekr bölgesine hâkim oldular. Timurluların Doğu Anadolu, Azerbaycan ve İran’dan çekilmelerinden sonra Kara-Koyunlular’a tâbi olmak zorunda kalan Ak-Koyunlular 872/1467 yılından sonra mezkûr bölgelere hâkim oldular. Anadolu’da ilk kez yurt tuttukları Çoruh Vadisi hâkimiyeti için Komnenoslar, Kara-Koyunlular ve Osmanlılar ile mücadele verdiler. Bu yazıda önce Timurlu, daha sonra Kara-Koyunlu son olarak da Ak-Koyunlu Devleti’ne hizmet etmiş olan münşî ve tarihçi Ebû Bekr-i Tihrânî’nin Kitâb-ı Diyârbekriyye adlı eserinde Ak-Koyunluların Çoruh Vadisi hâkimiyeti için verdikleri mücadele ele alınmaktadır.

Keywords:

The Book of the Holy Spirit in the Holy Spirit.
2015
Author:  
Abstract:

The Ak-Koyun, which belongs to the length of the many arms of their sons, is one of the Turkmen lengths that come from Central Asia to Anadolu along with the Mongol invasion. The Ak-Koyun, named together with the Kara-Koyunans in Eastern Anadolu during the inhitat and incrust periods of the Divine State founded by the Mongols in Azerbaijan, Iran and Anatolia, first settled in the Choruh Valley in Anatolia. In this region, they first competed with the Trabzon Komnenos family and then with the Kara-Goyons because of the Erzurum rule. The Ak-Koyun, who followed the Timurlans who ruled the regions of Iran, Azerbaijan and Iraq, became the ruler of the district of Diyar-i Bekr, passing to a superior position against the Kara-Koyun. The Ak-Koyun, who were forced to follow the Kara-Koyun after the retreat of the Timur from Eastern Anadolu, Azerbaijan and Iran, became the ruler of the mosque regions after 872/1467. For the first time in Anadolu, they fought with the Communists, the Kara-Koyunans and the Ottomans for the domination of the Choruh Valley. In this book, first the Eastern, then the Kara-Koyunlu and later the Ak-Koyunlu State served by the münshist and historic Abû Bekr-i Tihrânî’s Book-i Diyârbekriyye’s work is discussed the struggle that the Ak-Koyunles gave for the rule of the Choruh Valley.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi