Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 4
Yerel Yönetimler Önlisans Programları Ders İçeriklerinin Afet Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Dünyada, afetlerden etkilenen insan sayısı, hızlı ve denetimsiz kentleşmenin etkisiyle artış göstermiştir. Türkiye’de oğal afetler sonrası ödenen bedeller de oldukça ağır olmuştur. Ülkemizin sahip olduğu afet riskinin yüksekliği dikkate alındığında, afet bilincinin bireysel ve yönetsel olarak canlı tutulması son derece önemlidir. Bu konuda gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerin önemli derecede sorumlukları bulunmaktadır. Bu araştırma, toplum ve bireyin geleceğe ait gereksinimlerini yorumlayabilen ara elemanları yetiştiren Yerel Yönetimler Programlarında afetler konusunda yeterli düzeyde eğitim verilip verilmediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, afetlerle ilgili farkındalık ve bilgi düzeyinin yükseltilmesini hedefleyen bir projenin ön çalışması niteliğinde olup buradan elde edilecek veriler projenin gerekçelendirilmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu kapsamda, ders planlarında yer alan afet ve kriz yönetimine ilişkin derslere ait ders içerikleri, öğrenme çıktıları ve kazanımları da değerlendirilmiştir: 2016-2017 Yükseköğrenim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzuna göre 42 üniversite, 46 Meslek Yüksekokulu olmak üzere yılda yaklaşık 4500 öğrenci yerel yönetimler programına (1 ve 2. öğretim) kayıt yaptırmaktadır. Ancak bunların yalnızca yedisinde afet ve kriz yönetimine ilişkin dersler seçmeli ders kapsamında yer almaktadır. Bu derslere ait planlarda, afet türleri ile afet ve kriz yönetiminin evrelerine ait bilgilerin yer aldığı ancak kurumlar arası işbirliği, planlama ve tatbikatlara yönelik bilgilerin eksik olduğu görülmektedir. Oysa bunlar afet ve kriz yönetiminin en vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu ön araştırma sonuçları, afet ve kriz yönetimi konusunda yerel yönetimler programlarının yeterince bilgili ara eleman yetiştiremediğini göstermektedir. Ülkemizin doğal kaynaklı afetlere maruz ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığı dikkate alınırsa, yerel yönetim birimlerinde ara elemanlarına bu konuda bilgi ve farkındalık düzeylerinin yüksek olması beklenmektedir. Bu çalışmanın devamında planlanan proje kapsamında afet farkındalığı yüksek yerel yönetimlerde çalışacak ara elemanların yetiştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)